Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Υπερασπιστές της τιμής του ΕΣΥ

Τον άφησαν όλο το βράδυ μοναχό, χωρίς έναν λόγο παρηγοριάς. Όταν ξημέρωσε, απαίτησε να μιλήσει με γιατρό, να πει τον πόνο του. Στην αρχή δεν κατάλαβαν τι ήθελε να πει και του έβαλαν τις φωνές. Κάποια στιγμή ακούστηκε να λέει τη μεγάλη αλήθεια. "Δεν ήθελα πολλά. Δυο λόγια παρηγοριάς κι ας ήταν ψέματα". Συνέβη πρόσφατα σε ασθενή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης μετά από στεφανιογραφία και "μπαλονάκια". Ήξερε καλά τι έλεγε. Προηγήθηκε πολυήμερη νοσηλεία του στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, όπου όλα ήταν άψογα. Όλα. Γιατροί και νοσηλευτές ήταν 24 ώρες το 24ωρο στο πόδι, έτοιμοι να ικανοποιήσουν κάθε πρόβλημα των ασθενών. Όχι μόνο όταν υπήρχε πρόβλημα σοβαρό. Μα ακόμα και όταν ο ασθενής άλλο δεν θέλει, από δυο λόγια παρηγοριάς. Ένα χτύπημα στην πλάτη την ώρα, που ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των περιστατικών που μπορεί εκτάκτως να έχουν εισαχθεί, αυτός λειτουργεί ωσάν να είναι το κέντρο του κόσμου. Αυτή είναι η ψυχολογία του ασθενούς. Βλέπει τι συμβαίνει γύρω του. Αντιλαμβάνεται. Αλλά πάνω από όλα έχει τον καημό του. Το πρόβλημά του. Νιώθει την ανάγκη να ασχοληθούν με την περίπτωσή του οι ειδικοί. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες.

Αυτό το γνωρίζουν καλά στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας και φροντίζουν να το προσφέρουν δίχως φειδώ στους ασθενείς. Δεν αρκούνται μόνο στην τυπική διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Στη διάγνωση οι γιατροί και στη φροντίδα και στην παροχή υπηρεσιών οι νοσηλεύτριες. Είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ακούσουν το πρόβλημα του καθενός. Να του πουν δυο λόγια παρηγοριάς κι ας είναι ψέματα. Να του δώσουν να καταλάβει ότι το πρόβλημά του είναι και δικό τους.

Δεν είναι μόνο η Καρδιολογική. Είναι και άλλες κλινικές του Νοσοκομείου Καβάλας που επίσης λειτουργούν άψογα παρά τα προβλήματα της κτιριακής υποδομής, που θα ξεπεραστούν με τη μετεγκατάσταση στο νέο Νοσοκομείο.

Παρεμπιπτόντως, παρά τον κακό βαθμό στην παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών σε σύγκριση με την Καρδιολογική του Νοσοκομείου Καβάλας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διαθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό. Το κυριότερο; Και στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη πολλοί γιατροί και νοσηλευτές υπερασπίζονται σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς την τιμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρά τα προβλήματα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου