Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ανεπίτρεπτη πολυτέλεια

Ο Κωστής Σιμιτσής δεν μπορεί να πάει στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου με δυο καλλιτεχνικούς διευθυντές και πέντε αντιδημάρχους. Όχι μόνο επειδή θα είναι ευάλωτος στην κριτική των αντιπάλων του, που είναι βέβαιο ότι θα το χρησιμοποιήσουν. Αλλά κυρίως γιατί η διατήρηση ενός τόσο πολυδάπανου μοντέλου διοίκησης είναι απλά ανεπίτρεπτη σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς. Παραπέμπει ευθέως στη φράση που δικαίως ή αδίκως αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέττα, που όταν έμαθε ότι το εξαθλιωμένο πλήθος, που πολιορκούσε τα ανάκτορα δεν έχει ψωμί για να φάει, αναρωτήθηκε γιατί δεν τρώει παντεσπάνι.

Θα ήταν άδικο να κατηγορηθεί ο Σιμιτσής για άγνοια της πραγματικότητας γιατί κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Ζει εδώ και μήνες καθημερινά με τον εφιάλτη της αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας στους δημοτικούς υπαλλήλους όπως όλοι οι δήμαρχοι. Άρα γνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. Ξέρει πολύ καλά ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποχρεωθεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων του δήμου ή της ΔΕΥΑΚ. Το 'ζησε έντονα την περίοδο του Πάσχα. Άλλη επιλογή δεν έχει. Οφείλει πρώτα και κύρια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του δήμου, που εκλέχθηκε να υπηρετεί και κατά δεύτερο λόγο για τη δική του πολιτική επιβίωση να πάρει άμεσα αποφάσεις. Οι μισθοί πέντε αντιδημάρχων σε τούτη τη συγκυρία φαντάζουν και είναι υπερβολή το δίχως άλλο. Ένα ευέλικτο σχήμα με τρεις αντιδημάρχους θα φάνταζε σίγουρα πιο λογικό.

Αλλά αυτό που είναι αβάσταχτη πολυτέλεια εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης είναι οι μισθοί δύο καλλιτεχνικών διευθυντών, ενός για το ΔΗΠΕΘΕ και ενός για το Φεστιβάλ Φιλίππων. Πολλώ δε μάλλον, όταν καλούνται να διεκπεραιώσουν μια αποστολή, που επί σειρά ετών έφερνε εις πέρας ο Δημήτρης Ιωάννου. Μόνος του. Μα, θα πει κανείς, υπάρχει σύμβαση υπογραμμένη μεταξύ δήμου και Θοδωρή Γκόνη και ένας σχεδιασμός για το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων. Η πολιτική όμως είναι η τέχνη του εφικτού. Από πέρυσι μέχρι φέτος, η οικονομική κατάσταση των δήμων και της χώρας έχει επιδεινωθεί δραματικά. Ο Σιμιτσής οφείλει λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα να αλλάξει άμεσα τούτο τον σχεδιασμό και να αναθέσει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ στον νέο και με ήδη καλά δείγματα γραφής καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρή Αμπαζή.

Οσο για τον Γκόνη, οφείλει να τον διευκολύνει και να αρκεστεί στα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Είναι στοιχειώδες.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου