Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Υπόθεση όλων

Το θέμα των ναρκωτικών είναι διαχρονικά δραματικά επίκαιρο και προσφέρεται για ευχολόγια πολιτικά. Για φωτογραφικά ενσταντανέ, ανέξοδα κηρύγματα και -γιατί όχι;- εξίσου ανέξοδες τάχατες ριζοσπαστικές προτάσεις, αφού πια πολλά ταμπού έχουν ξεπεραστεί έστω σε επίπεδο διακηρύξεων. Για προβολή. Χρόνια πριν χρειαζόταν τόλμη για να υποστηρίξει κανείς την αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και το διαχωρισμό τους. Σήμερα, πολιτικοί όλου του φάσματος υποστηρίζουν ανοιχτά τέτοιες απόψεις. Ακόμα όμως και όταν δεν τις υποστηρίζουν, τις συζητούν ανοιχτά. Αντιμετωπίζοντάς τις με επιχειρήματα και όχι με κατάρες και αφορισμούς.

Οι διαπιστώσεις αυτές είναι που δίνουν αξία στην προχθεσινή παρέμβαση της παράταξης "Νέα Πόλη" για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ. Οι εκπρόσωποί της δεν βρήκαν αφορμή το θέμα των ναρκωτικών για να φωτογραφηθούν και να επαναλάβουν χιλιοειπωμένες αλήθειες, δίχως να προσφέρουν κάτι καινούργιο στο δημόσιο διάλογο. Αντίθετα, όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσαν, επισκέφθηκαν προηγουμένως τη μονάδα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί στο Σίγμα, συζήτησαν με τους υπεύθυνους για τη λειτουργία της και τους ανθρώπους που δίνουν αυτή τη μάχη ζωής και κατέγραψαν τα προβλήματα. Κατόπιν, το συζήτησαν μεταξύ τους. Σκέφτηκαν τρόπους παρέμβασης και κατέθεσαν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ρεαλιστικές. Αμεσα υλοποιήσιμες, όπως η αγορά ενός 9θέσιου μίνι βαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχίας για τις μετακινήσεις. Η παραχώρηση των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στην Καλλιράχη για 15 μέρες. Η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Συλλόγου Γονέων της Κιβωτού για ένα χρόνο, με το ποσό των 3.000 ευρώ από την υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Καβάλας. Η αγορά 8 ηλεκτρονικών υπολογιστών από την ΤΕΔΚ και τα Επιμελητήρια για την κάλυψη των αναγκών ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που τρέχει αυτή τη στιγμή. Αν εξαιρέσει κανείς την αγορά του 9θέσιου μίνι βαν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Νομαρχίας, που δεν είναι δα και μια τεράστια δαπάνη, και μπορεί ενδεχομένως να καλυφθεί και από κάποια δωρεά ιδιώτη, όλες οι άλλες προτάσεις μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Μα το κυριότερο είναι ότι όλες καθιστούν την υπόθεση της λειτουργίας της μονάδας απεξάρτησης υπόθεση της τοπικής κοινωνίας. Υπόθεση όλων μας. Αλλωστε, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών μας αφορά όλους και τον καθένα χωριστά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου