Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με πολιτικούς φελλούς

Έχει γραφτεί κατά κόρον ότι το αδιέξοδο της χώρας δεν είναι αμιγώς δημοσιονομικό. Μπορεί το δημοσιονομικό να είναι αυτό που προέχει, αλλά τούτο δεν είναι παρά σύμπτωμα της χρεωκοπίας του πολιτικού μοντέλου της μεταπολίτευσης. Είναι η χρεωκοπία του πολιτικού μοντέλου που προκάλεσε τη δημοσιονομική. Πολιτικά μειράκια κατά κανόνα κατώτερα των περιστάσεων ορίζουν τις τύχες ετούτου του έρμου τόπου. Γελωτοποιοί της πολιτικής, που εύκολα αναρριχώνται τον καιρό του τίποτα παίρνουν αποφάσεις που ορίζουν το μέλλον της χώρας. Σηκώνουν με προθυμία το χέρι και ψηφίζουν άκριτα -αφού ούτως ή άλλως άποψη δεν έχουν- τις επιλογές των παντοδύναμων αρχηγών των δύο κομμάτων που νέμονται εναλλάξ την εξουσία τα τελευταία 35 χρόνια. Στο μεταξύ, τα κόμματα της αριστεράς βολεμένα στη θέση του καταγγέλλοντος κρατούν την καθαρότητά τους, αρνούμενα να διατυπώσουν ρεαλιστική πρόταση εξουσίας. Να ξεκαθαρίσουν τι θα έκαναν εάν αυτά έπαιρναν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον ελληνικό λαό.

Η επιτυχία του μοντέλου αυτού είναι ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους παγιώθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Η Ελλάδα έπειτα από πραξικοπήματα, χούντες, εκτοπίσεις, εκτελέσεις, έγινε μια σύγχρονη δημοκρατία αστικού τύπου, που διασφαλίζει στους πολίτες της ελευθερία λόγου, κίνησης, έκφρασης πολιτικής. Δικαιώματα, που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες για να φτάσουμε στην εποχή της πλήρους απομυθοποίησης. Στην εποχή, που εξεγερμένα παιδιά, που δεν γνώρισαν τι εστί αστυνομοκρατούμενο κράτος ούτε από διηγήσεις, να βάζουν βόμβες και φωτιές και να γράφουν συνθήματα του τύπου "Θάνατος στους ψηφολάγνους". Είναι και τούτο κατάκτηση. Είναι σύμπτωμα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, μεταξύ των οποίων παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις, είναι βέβαιο πως συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Μόνο, που με αφορμή και τούτη την κρίση, είναι πια καιρός να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι τούτο δεν αρκεί. Δεν είναι λίγο πράγμα η παγίωση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά είναι καιρός για το μεγάλο ποιοτικό άλμα, που έχει ανάγκη η χώρα. Είναι καιρός για μια μεγάλη τομή στο φαύλο και σπάταλο δημόσιο τομέα, που δεν μπορεί να λειτουργεί ως προνοιακός μηχανισμός, με κύριο στόχο το βόλεμα ημετέρων. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι χωρίς ανάπτυξη πραγματική σε συγκεκριμένους τομείς, όπως επί παραδείγματι ο τουρισμός, δεν υπάρχει μέλλον.

Είναι πια καιρός να απαλλαγούμε δια παντός από πολιτικά υποπροϊόντα σαν και τον κυβερνητικό βουλευτή Καβάλας, που πήρε προ ημερών τηλέφωνο τον δήμαρχο Φιλίππων για να του πει πως κανόνισε να μείνει αυτόνομος ο δήμος του. Εξοφλώντας ή έστω νομίζοντας ότι εξοφλά πολιτικά γραμμάτια, που είναι γνωστό ότι συνάπτονται κατά κόρον μεταξύ πολιτικών φελλών όλου του πολιτικού φάσματος. Αδιαφορώντας αν με τέτοιες κινήσεις απονευρώνεται μέχρι ακυρώσεως το σχέδιο "Καλλικράτης", στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνησή του. Συνέβη. Το δήλωσε χθες στο "Στούντιο 7" ο δήμαρχος Ελευθερούπολης Γιάννης Φιλόσογλου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου