Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Περιφραγμένα μυαλά

Από τα πρώτα τους βήματα στην εκπαίδευση διδάσκονται την αρετή της αποστήθισης. Ασκούνται να περνούν εξετάσεις, που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες, που δεν έχουν πάντα άμεση σχέση με τις αξίες της μάθησης. Φορτωμένα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με μια τσάντα πολλών κιλών, που είναι γνωστό πως θέτει σε κίνδυνο το κορμάκι τους. Αρκεί και μόνο ετούτη η λεπτομέρεια, που μόνο λεπτομέρεια δεν είναι, για να καταδείξει το μέγεθος της αδιαφορίας του ελληνικού σχολείου για τους μαθητές του. Στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου, που τα παιδάκια θα μπορούσαν να πηγαινοέρχονται στο σχολείο με ένα στικάκι USB και άντε δυο-τρία τετράδια και το κολατσιό τους, κουβαλούν στη διαδρομή σπίτι-σχολείο και σχολείο-σπίτι αρκετά κιλά τυπωμένου χαρτιού. Ισως είναι μέρος της τιμωρίας, που τους επιβάλλεται για να διαμορφώσουν "χαρακτήρα".

Μεγαλώνοντας, έρχονται τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τα μαθήματα μουσικής, όλα εκτός σχολείου, όλα υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημα των γονιών μπορεί να τα καλύψει. Δίχως αρκετό χρόνο για να διαβάσουν κάτι εκτός της διδακτέας ύλης. Δίχως χρόνο να παίξουν, να διασκεδάσουν, να ψυχαγωγηθούν, να χαρούν. Δίχως χρόνο περίσσιο να σπαταλήσουν άσκοπα έτσι απλά. Μια ενασχόληση τόσο χρήσιμη και τόσο εποικοδομητική στις μικρές ηλικίες. Μεγαλώνοντας μαθαίνουν να λειτουργούν με πνευματικούς φράχτες, που ορίζουν τι είναι χρήσιμο και τι όχι. Τι ωφελεί και τι όχι. Με κύριο, αν όχι μοναδικό, κριτήριο το όφελος. Ακόμα και η λογοτεχνία δίνεται με δόσεις, έτσι που να δίνει τη δυνατότητα στα καλοκουρδισμένα "μηχανάκια" της εξεταστικής κρησάρας να τα καταφέρουν στην έκθεση.

Ωσπου πλησιάζει η ώρα των τελικών εξετάσεων. Της εξαιρετικά ψυχοφθόρας διαδικασίας για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που μπορεί να ορίσουν τη μελλοντική τους πορεία. Είναι η κορύφωση του δράματος. Τα παιδιά με τα περιφραγμένα μυαλά καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, με οδηγό την κρίση. Τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Τα περιθώρια για να λοξοδρομήσει κανείς είναι ελάχιστα.

Αυτά τα παιδιά με τα περιφραγμένα μυαλά είναι η προοπτική της χώρας. Αυτά τα παιδιά με τα περιφραγμένα μυαλά θα κληθούν αύριο να αναλάβουν τα ηνία της χώρας και να την οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου