Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ας μην πέφτουν από τα σύννεφα

Η αγανάκτηση του αντιδημάρχου Καβάλας Τάσου Χατζηαναστασίου για τις βαρβαρότητες ορισμένων δίποδων θηλαστικών στα δασάκι της Παναγούδας είναι εύλογη. Ο αυτονόητος σεβασμός στο περιβάλλον και τη δημόσια υπηρεσία είναι δείκτης πολιτισμού, που είναι αλήθεια ότι δεν χαρακτηρίζει πολλούς νεοέλληνες, που δεν διστάζουν να παίρνουν ύφος και να φουσκώνουν από υπερηφάνεια για τους αρχαίους ημών προγόνους, αλλά την επόμενη στιγμή συμπεριφέρονται ως άξεστοι βάρβαροι. Παντού. Στα λίγα αλσύλλια που έχουν απομείνει στον αστικό ιστό όπως αυτό της Παναγούδας. Στις ακτές. Στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Άλλωστε, το δασάκι της Παναγούδας δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο παράδειγμα της νεοελληνικής βαρβαρότητας. Συνέβη στο αναπλασμένο επί Εριφυλλίδη διασωθέν τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού στον Αγιο Σίλα, συμβαίνει τακτικά στο δασάκι της Παναγούδας, στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τις γειτονιές.

Αλλά ο κ. Χατζηαναστασίου, όπως και συνολικά η διοίκηση του δήμου καλά θα κάνουν να μην αποποιούνται των δικών τους ευθυνών, επικαλούμενοι τους βαρβάρους. Διότι οι βαρβαρότητες αυτών των ανεκδιήγητων τύπων που ρημάζουν το δημόσιο βιος είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, που επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρουν οι εκάστοτε διοικούντες, είναι ότι η δική τους υποχρέωση δεν εξαντλείται ούτε στις δυο-τρεις εξορμήσεις καθαριότητας το χρόνο, ούτε στα απαραίτητα έργα αναπλάσεων, που γίνονται κατά καιρούς. Το ζητούμενο είναι τι συμβαίνει μετά. Οι αναπλάσεις και οι εξορμήσεις είναι δώρον άδωρον, εάν ο αναπλασμένος χώρος αφεθεί στην τύχη του. Μα δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Τα έργα ανάπλασης, ακόμα και οι εξορμήσεις καθαριότητας, παρουσιάζονται στους εκπροσώπους του Τύπου κι όταν οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές απομακρυνθούν, ουδείς ασχολείται. Ή ακόμα και όταν υπάρχει ενδιαφέρον εξαντλείται ένα-δυο μήνες μετά την εκτέλεση του έργου, οπότε οι αναπλασμένοι χώροι ξαναφήνονται στην τύχη τους και στις διαθέσεις των βαρβάρων. Ωσπου, κάποια στιγμή, συνήθως την άνοιξη, οι διοικούντες αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, ξανακαλούν τους εκπροσώπους του Τύπου και φτου κι από την αρχή.

Μα επειδή η ζωή είναι μικρή, ας το κάνουν ξανά και ξανά αν τόσο τους ευχαριστεί. Αρκεί να μην πέφτουν απ' τα σύννεφα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια πτώση.

Νίκος Σπιτσέρης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου