Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μπακαλοτέφτερα αντί δομών πρόνοιας

Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, το Ψηφιακό Καφενείο "Η Καβάλλα", αυτός ο φανταστικός χώρος διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που αν όντως υπήρχε θα ήταν ψηλοτάβανος σαν εκείνους τους παλιούς υπέροχους καφενέδες ξανάνοιξε. Ο καφετζής έβαλε να ψήνονται τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια, για να μη χάνεται η γεύση του αφεψήματος και η συζήτηση μεταξύ των θαμώνων άρχισε με έναυσμα την περιπέτεια των τριών μικρών παιδιών από τη Βουλγαρία, που τις μέρες του Πάσχα βρήκαν απάγκιο στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης Καβάλας.

ΝΙΚΟΣ: Οι "σοφοί" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν δείχνουν να ανησυχούν για τα ανθρώπινα ρημάδια στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Δεν έχουν χρόνο φαίνεται για παραμελημένα τσιγγανάκια.

ΣΟΦΙΑ: Δεν είναι μόνο τα τσιγγανάκια. Είναι η πρωτοφανής αδιαφορία για τις δομές υγείας και πρόνοιας γενικώς. Για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Για τους ασφαλισμένους των χρεωκοπημένων ασφαλιστικών ταμείων, που ουδεμία ευθύνη έχουν για τα αδιέξοδα των ταμείων τους. Για τα άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και τους συνοδούς τους.

ΚΩΣΤΑΣ: Παρεμπιπτόντως, το ζήτημα των ανθρώπων αυτών, που φροντίζουν τους πάσχοντες από άνοια είναι πολύ μεγάλο. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται και οικονομική και ψυχολογική στήριξη για να αντέξουν τον Γολγοθά, που τους έτυχε. Αλλά ουδείς νοιάζεται. Το ενδιαφέρον της Πολιτείας αρχίζει και τελειώνει με τη χορήγηση φαρμάκων.

ΜΑΡΙΑ: Μα δεν είναι μόνο τα φάρμακα. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται φροντίδα από το πρωί ως το βράδυ. Υπάρχουν συνοδοί που σακατεύονται και σωματικά και ψυχικά και άλλοι που προσφεύγουν στο δανεισμό γιατί μόνη επιλογή τους είναι να πληρώνουν γυναίκα για να κάνει τη δουλειά. Το κράτος είναι απών.

ΘΟΔΩΡΟΣ: Κι ύστερα απορούν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών για την εντεινόμενη αδιαφορία των ευρωπαίων για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θεσμούς της. Καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχασε την ψυχή της.

ΜΑΡΙΑ: Όχι μόνο την έχασε, αλλά δε νοιάζεται να την ξαναβρεί. Είναι απασχολημένη με λογαριασμούς πάνω από μπακαλοτέφτερα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου