Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ενας εφιάλτης με νεοφιλελεύθερα τσακάλια

- Ξέρεις από όνειρα; Είδα έναν εφιάλτη χθες και δεν μπορώ να συνέλθω.

- Και από όνειρα ξέρω και από χαρτιά ξέρω και τον καφέ σου λέω αν θες. Μη σου πω και το ποτήρι το νερό εάν παραστεί ανάγκη.

- Μην αστειεύεσαι, μιλάω σοβαρά.

- Κι εγώ σοβαρά μιλάω. Λέγε.

- Τέλος πάντων. Εβλεπα ότι ήμουν σε μια μεγάλη καλύβα κάπου στο βουνό. Όταν λέμε μεγάλη, εννοούμε πολύ μεγάλη και όταν λέμε καλύβα κυριολεκτούμε. Με στέγη να στάζει, φυρά παράθυρα να μπαίνει το αγιάζι από παντού και με το τζάκι ή τα τζάκια αφού ήταν μεγάλο το μέρος να καπνίζει ασυστόλως. Μιλάμε για ντουμάνια.

- Σε παρακολουθώ.

- Μιλάμε για μαύρο χάλι. Κάποιες πόρτες ήταν πρόχειρα κλεισμένες με κουρελούδες.

- Αυτό ήταν;

- Όχι. Παρά το μαύρο χάλι κάπως τη βγάζαμε. Αλλά είδα στον ύπνο μου ότι ήρθαν κάτι άκαπνοι κουστουμαρισμένοι και άρχιζαν να σπάνε πόρτες και παραθύρια και να μας τραβολογούν έξω και μάλιστα να λένε ότι το κάνουν για το καλό μας. Για να μας σώσουν.

- Μα αν ήταν για το καλό σας, γιατί δε βγαίνατε και σεις;

- Μα γιατί απ' έξω ακούγονταν ουρλιαχτά από λύκους και τσακάλια. Γιατί ξέραμε καλά ότι κατά καιρούς, τα τσακάλια κομμάτιαζαν όσους έβγαιναν έξω για ξύλα ή άλλες προμήθειες.

- Αυτό ήταν όλο;

- Αυτό.

- Δεν είναι τίποτα σοβαρό. Μια πρώιμη παρενέργεια από τα σενάρια για διακυβέρνηση της χώρας από το σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος Καν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τους συν αυτώ.

- Και τι μου προτείνεις;

- Τη στήλη του Πρετεντέρη από τα "Νέα" με τον πρωινό καφέ. Μια συνέντευξη του Λοβέρδου σε κάποιο πρωινάδικο -εύκολο είναι μην ανησυχείς, κάθε μέρα βγαίνει σε μια τουλάχιστον εκπομπή- δελτίο ειδήσεων από τη ΝΕΤ το μεσημέρι και το βράδυ την Ολγα Τρέμη και τους φίλους της.

- Θα αισθανθώ καλύτερα; Δεν θα βλέπω πια εφιάλτες;

- Όχι. Απλά θα καταλάβεις επιτέλους τι εστί μοντέρνος σοσιαλισμός.

- Δηλαδή;

- Δηλαδή, κατεδαφίζουμε την καλύβα, ρίχνουμε τον κόσμο βορά στα νεοφιλελεύθερα τσακάλια και τους λύκους της ελεύθερης αγοράς και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Οσοι γλιτώσουν γυρνούν στην καλύβα.

- Τουλάχιστον, θα τη βρουν καλύτερη;

- Τι ερώτηση είναι αυτή; Φυσικά και όχι. Οι καλύβες είναι καλύβες για να στάζει η σκεπή, να μπάζουν τα φυρά παραθύρια και να καπνίζει το τζάκι.

Νίκος Σπιτσέρης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου