Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι ανόητες δηλώσεις καθιστούν την Αριστερά αναξιόπιστη

Ανόητες πολιτικές δηλώσεις σαν κι αυτή που διατύπωσε προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και νυν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου Αλέκος Αλαβάνος περί απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ρίχνουν νερό στο μύλο του χρεωκοπημένου πολιτικά δικομματισμού. Kαταδεικνύουν δε, με εκπληκτική ενάργεια το μεγάλο πολιτικό έλλειμμα της Αριστεράς, που αδυνατεί να πείσει ότι αποτελεί όντως εναλλακτική λύση. Οι πολίτες που, ελλείψει πειστικής εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, ανέθεσαν τον περασμένο Οκτώβριο την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να αισθάνονται προδομένοι. Είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς είναι θυμωμένοι με την ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στα γραβατωμένα γεράκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προς τη Νέα Δημοκρατία ούτε γυρίζουν να κοιτάξουν. Ξέρουν καλά τις ευθύνες του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά για το σημερινό δημοσιονομικό και πολιτικό αδιέξοδο και δεν ξεχνούν εύκολα ούτε με μια, ούτε με δυο, ούτε με περισσότερες συγγνώμες. Πολλώ δε μάλλον, που η απογοητευτική εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέν ελπιδοφόρο προοιωνίζεται.

Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και τα ουκ ολίγα θύματα ετούτης της νεοφιλελεύθερης θύελλας, θα αναζητήσουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του πολιτικού φάσματος. Δεδομένου δε, ότι το εκλογικό Σώμα είναι απαλλαγμένο από ταμπού του παρελθόντος, η αναζήτηση αυτή θα γίνει σε μηδενική βάση. Με άλλα λόγια, όλοι ή έστω η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι όλων των κομμάτων. Σε τούτη τη συγκυρία, τα συλλογικά πολιτικά υποκείμενα θα κριθούν από τη σοβαρότητά τους και τις προτάσεις τους. Θα κερδίσουν αυτοί που θα κάνουν τα λιγότερα λάθη. Αυτοί που θα μπορέσουν με το λόγο τους και τη γενικότερη στάση τους να πείσουν για τη σοβαρότητα λόγων και προθέσεων. Ότι διαθέτουν μιαν άλλη ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, ικανή να δώσει λύση στο σημερινό απόλυτο αδιέξοδο.

Ανόητες προτάσεις σαν και τούτη του Αλαβάνου μπορεί να γράφουν στο γυαλί και κάνουν νούμερα τηλεοπτικά, αλλά δεν μπορούν να πείσουν ούτε καν τους αριστερούς. Αλλά το χειρότερο είναι ότι καθιστούν την αριστερά αναξιόπιστη. Σε όφελος άλλων εναλλακτικών προτάσεων. Της ακροδεξιάς συμπεριλαμβανομένης.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου