Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πρέπει να δημιουργηθούν τέσσερις δήμοι, με όρους πολιτικής και ανάπτυξης

Η επιστολή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της τοπικής κοινωνίας προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση που δημοσιεύτηκε προχθές στην πρώτη σελίδα της "Ε", με στόχο να πείσει για την αναγκαιότητα δημιουργίας τεσσάρων -το πολύ- δήμων στα όρια του νομού Καβάλας με τον "Καλλικράτη" είναι το μοναδικό πολιτικό κείμενο, που κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο στο νομό Καβάλας για το μεγάλο εθνικό στοίχημα της διοικητικής ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι το μοναδικό κείμενο, που αναφέρεται με όρους πολιτικής σε αυτή τη μεγάλη τομή, που φιλοδοξεί να στοχεύσει στον πυρήνα της υπόστασης του κράτους και των λειτουργιών του, όπως υπογραμμίζεται. Διότι ο "Καλλικράτης" είναι πολύ περισσότερα από την επαναχάραξη του αυτοδιοικητικού χάρτη, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τις οικονομίες κλίμακος. Είναι μια μεγάλη τομή, που στόχο έχει να εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το ελληνικό κράτος στο σύνολό του. Να σπάσει αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές δομές, που από την ίδρυση του ελληνικού κράτους δεν επιτρέπουν στις υγιείς δυνάμεις να δημιουργήσουν. Να δημιουργήσει νέους μεγάλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένο αναπτυξιακό μπούσουλα. Αλλωστε, ο μοναδικός τρόπος υπέρβασης της σημερινής πολυεπίπεδης κρίσης είναι η ανάπτυξη. Η στροφή από την παρασιτική οικονομία δημοσίου και κρατικοδίαιτων εργολάβων και επιχειρηματιών, στην πραγματική οικονομία. Σε τούτη την κρίσιμη καμπή η ΤΕΔΚ Καβάλας λάμπει δια της απουσίας της. Οι εν ενεργεία δήμαρχοι σωπαίνουν και αναλώνονται σε υπόγειες διαδρομές με στόχο τη σύνθεση ενός χάρτη, που θα ευνοεί την προσωπική τους στρατηγική. Στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων διαβουλεύονται νυχθημερόν με στόχο τη δημιουργία δήμων, με ευνοϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ο ΛΑΟΣ φλερτάρει με τη ΝΔ. Τα κόμματα της Αριστεράς περί άλλα τυρβάζουν. Ο Συνασπισμός, που πολλά χρόνια πριν είχε επεξεργασμένες πρωτοποριακές θέσεις για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, με κατάργηση των νομαρχιών και δημιουργία αιρετών περιφερειών και θα μπορούσε δικαιωματικά να αλωνίζει έχει αποσυρθεί σε μια ατέρμονη διαδικασία εσωκομματικής ομφαλοσκόπησης, ενώ το ΚΚΕ δεν ασχολείται. Ξεμπέρδεψε με έναν αφορισμό κατά πώς το συνηθίζει και καταστρώνει σχέδια για την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Μα στο μεταξύ, χρόνος για ξόδεμα δεν υπάρχει πια. Σώθηκε. Ο Καλλικράτης αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για τούτο τον έρμο τόπο. Έστω και την ύστατη στιγμή επιβάλλεται να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας. Με όρους πολιτικής και όχι αριθμητικής. Οι δήμοι του νομού Καβάλας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους τέσσερις όχι λόγω βίτσιου, αλλά γιατί οι νέοι δήμοι πρέπει να στηριχθούν και σε μια δυναμική πληθυσμιακή και παραγωγική. Μια δυναμική, που μόνον ευρύτερες γεωπολιτικές ενότητες διαθέτουν. Αλλά θα είναι σφάλμα μέγα να εγκλωβιστεί ο "Καλλικράτης" στα όρια των παλιών τεσσάρων επαρχιών, που έχουν στην πράξη ξεπεραστεί. Για παράδειγμα, είναι πια δεδομένο ότι τα δυτικά παράλια ουδέν κοινό έχουν πλέον με την παλιά επαρχία Παγγαίου. Οι νυν δήμοι Ελευθερών και Ορφανού έχουν πια στραφεί στον τουριστικό τομέα, στην αμπελουργία και την οινοποιία. Μάλιστα, υπάρχουν παραγωγοί-οινοποιοί, ενώ στο άμεσο μέλλον η οινοποιία μπορεί και πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τον τουρισμό. Αυτές οι περιοχές ελάχιστα κοινά έχουν πια με την ορεινή επαρχία Παγγαίου. Τουναντίον, έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία με τον Δήμο Καβάλας, που επιζητά χρόνια να αναπτυχθεί τουριστικά.

Σε τούτη τη βάση, τα σενάρια περί τη συνένωση του δήμου Φιλίππων με τον δήμο Καβάλας ενέχουν τον κίνδυνο εμπλοκής των αναπτυξιακών αναγκών της πόλης της Καβάλας με τα αγροτικά προβλήματα των τεναγών, που δεν τέμνονται πουθενά. Ανάλογες αλλαγές έχουν συμβεί και ανατολικά του δήμου Καβάλας. Αυτό το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή διά του "Καλλικράτη" δεν επιτρέπει να ανήκουν σε ξεχωριστούς αυτοδιοικητικούς οργανισμούς το νέο λιμάνι και η βιομηχανική περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση, το λιμάνι θα είναι σαν αμάξι χωρίς ρόδες. Αρα, με στόχο τη στροφή στο διαμετακομιστικό εμπόριο δια του νέου λιμανιού, ο δήμος Καβάλας επιβάλλεται να επεκταθεί ανατολικά ώστε να συμπεριλάβει τη βιομηχανική περιοχή ή μέρος αυτής.

Οι βεβαιότητες είναι για τους σαλτιμπάγκους της πολιτικής και τους ηλίθιους. Με την ίδια λογική, που ο δήμος Φιλίππων ταιριάζει περισσότερο αναπτυξιακά με έναν μεγάλο δήμο Παγγαίου και Τεναγών, μπορεί να χωρά σε ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με την Καβάλα, με έμφαση στο θρησκευτικό τουρισμό και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης δεν μπορεί να χαραχτεί με κοντόθωρα μικροκομματικά κριτήρια. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος, αν και είναι πρόδηλο ότι οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες και η ΤΕΔΚ απεδείχθησαν σαφώς κατώτεροι των περιστάσεων. Για πολλοστή φορά.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου