Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Δεν έχουν ακόμα καταλάβει

Οργισμένος με την άτεγκτη στάση του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή στο θέμα της συζήτησης των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων, ο επικεφαλής της παράταξης "Ελπίδα" Ανδρέας Καραμπουρνιώτης εξακόντισε χθες στα ερτζιανά την προειδοποιητική βολή προς τον δήμαρχο: "Να μη νομίσει ότι ετούτη τη φορά θα υπάρχουν δυο ψηφοδέλτια από την παράταξή μας. Ένα θα είναι το ψηφοδέλτιο", είπε εμφαντικά. Ήταν δε τέτοιος ο τόνος του, που πρόδιδε ότι ελάχιστα κατάλαβε από το τι πραγματικά συνέβη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Διότι με μια πρώτη επιδερμική ανάγνωση των αποτελεσμάτων το συμπέρασμα που αβίαστα εξάγεται είναι ότι ο Κ. Σιμιτσής κέρδισε και μάλιστα δια περιπάτου τη δεύτερη Κυριακή γιατί η αντίπαλη παράταξη κατέβηκε στις εκλογές διασπασμένη. Μόνο που δεν ήταν έτσι. Ήταν περίπου έτσι.

Η σημαντικότερη παράμετρος της νίκης του Σιμιτσή τον Οκτώβριο του 2006 ήταν η χρεωκοπία της διοίκησης Εριφυλλίδη στη συνείδηση των Καβαλιωτών. Η κάθοδος και της παράταξης Καραμπουρνιώτη δεν ήταν πρωτογενής αιτία, που καθόρισε τις εξελίξεις, αλλά απότοκος της μεγάλης δυσαρέσκειας μεταξύ των μελών και ψηφοφόρων της Ν.Δ. στο πρόσωπο του κ. Εριφυλλίδη. Εάν δεν ήταν έτσι. Εάν ο Εριφυλλίδης έχαιρε της καθολικής εκτίμησης στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, τότε ο κ. Καραμπουρνιώτης δεν θα κατέβαινε στις εκλογές. Όχι μόνο δεν θα το τολμούσε, αλλά ούτε θα περνούσε από το μυαλό του τέτοιο ενδεχόμενο. Τα δεύτερα ψηφοδέλτια εμφανίζονται όταν οι δήμαρχοι ή νομάρχες έχουν πάψει να εμπνέουν τους οπαδούς τους. Οι λεγόμενοι "αντάρτες" που κατέρχονται στις εκλογές δεν είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά αυτοί που αντιλαμβάνονται τις φυγόκεντρες τάσεις που έχουν στο μεταξύ εκδηλωθεί και σπεύδουν να τις εκφράσουν.

Οσον αφορά το ρόλο των κομμάτων ευτυχώς ή δυστυχώς ήταν και παραμένει κυρίαρχος, αλλά με όρους αυτοδιοικητικούς. Ναι μεν ο Σιμιτσής ουδέποτε θα εκλεγόταν εάν δεν τον στήριζε το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε εμμέσως κάνοντας την επιλογή, που τη δεδομένη χρονική συγκυρία απηχούσε τη θέληση της πλειοψηφίας των δημοτών.

Εν κατακλείδι, το στοίχημα για τη Ν.Δ. δεν είναι απλώς να φροντίσει να μην κατεβούν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, κάτι που σίγουρα παίζει ρόλο. Το ζητούμενο είναι να υποστηρίξει τον υποψήφιο που μπορεί να εκφράσει αυτό που η κοινωνία επιθυμεί. Εάν δεν το πράξει, θα έχει πρόβλημα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου