Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Συμπεριφορές νεοπασόκων

Οι συμπεριφορές των νεοπασόκων ήταν το θέμα της συζήτησης μεταξύ των θαμώνων του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Αυτού του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου συνάντησης και διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που προσφέρει έναν πολυπρόσωπο σχολιασμό της επικαιρότητας. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΜΑΝΟΣ: Ετούτοι ρε, έχουν λαλήσει. Θεωρούν οι αφελείς ότι η πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά τους από τη Ν.Δ. στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου ισοδυναμεί με πολιτική ηγεμονία μακράς διαρκείας. Εχουν μπροστά τους έναν χάρτη βαμμένο καταπράσινο και παίρνει καθένας το κομμάτι του.

ΣΟΦΙΑ: Ετσι έκαναν και οι προηγούμενοι όταν το 2004 κατήγαγαν θρίαμβο δεκαετίας όπως είχε γραφεί και ακόμα δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν πότε εξαερώθηκαν τα ποσοστά και η δυναμική τους. Πότε ο "καταλληλότερος" έγινε ο μακράν χειρότερος στη συνείδηση των πολιτών.

ΝΙΚΟΣ: Ετσι είναι. Ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον επιταχυνθεί, αλλά λίγοι το καταλαβαίνουν. Ναι, είκοσι χρόνια πριν η διαφορά των δέκα και πλέον ποσοστιαίων μονάδων θα σήμαινε πολλά περισσότερα από ότι σήμερα. Όχι πως τώρα δεν έχει σημασία. Αλλά πλέον η κινητικότητα του εκλογικού σώματος είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτός που χθες ψήφισε ΠΑΣΟΚ, αύριο μπορεί να ψηφίσει τα πάντα: Από Ν.Δ. μέχρι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ ή Οικολόγους.

ΝΑΝΑ: Το ίδιο ισχύει φυσικά και για αυτούς που ψήφισαν άλλα κόμματα.

ΝΙΚΟΣ: Αλλά αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν κάτι νεοσσοί του εσωκομματικού σωλήνα, το αντιλαμβάνονται παλιότεροι, γι αυτό και υπάρχει αντίδραση για τη δεξιότατη οικονομική πολιτική, που έχουν επιβάλλει τα κοράκια του νεοφιλελεύθερου φαρμακείου της Ευρώπης.

ΜΑΝΟΣ: Θυμούνται ότι η διακυβέρνηση Σημίτη άνοιξε το δρόμο για την κυριαρχία της Δεξιάς και δεν θέλουν να την ξαναπάθουν.

ΜΑΡΙΑ: Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και σύγκρουση ιδεών και αντιλήψεων. Στο ΠΑΣΟΚ χωρά πολύς κόσμος από τις παρυφές της αριστεράς μέχρι την κεντροδεξιά. Υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές.

ΝΙΚΟΣ: Μα και πολλοί τυχοδιώκτες, που έναν στόχο έχουν: την εξουσία. Όχι για να εφαρμόσουν πολιτικές. Αλλά για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους. Μόνο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου