Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Τα παιδιά από το Facebook

Είπαν να κάνουν την Καβάλα πόλη πολιτισμού. Είπαν να βγάλουν από το τέλμα τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Μίλησαν από καρδιάς με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη αποφασισμένοι "να την πουν ζωή, να την πιάσουν από τα χέρια και να προχωρήσουν". Μίλησαν με φίλους και γνωστούς και ως άνθρωποι της εποχής τους εκμεταλλεύτηκαν το Facebook. Δημιούργησαν μια ομάδα στην κατηγορία "Ψυχαγωγία και Τέχνες" και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το αύριο της Στέγης. Η ομάδα τους στο Facebook μετρά αισίως 1.344 μέλη, ενώ προχθές σάρωσαν στις εκλογές της Στέγης. Για τα "παιδιά από το Facebook" όπως τους έλεγαν προχθές κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, προσήλθαν να ψηφίσουν υπερδιπλάσιοι άνθρωποι. Από τους 95 που πήραν μέρος στις προηγούμενες εκλογές, προχθές ψήφισαν 210 άνθρωποι. Έλαβαν: Γρηγόρης Θεοδωρίδης 117 ψήφους, Τάνια Βουλγαρίδου 102, Γιάννης Ζήσης 98, Βαγγέλης Καμπουρίδης 95, Βάσια Δημητροπούλου 94, Νεστορία Φραγκούλια 94. Επίσης, η φιλόλογος Μαρίνα Ζάζαρη ήρθε δεύτερη με 113 ψήφους, ενώ από την προηγούμενη διοίκηση ο δάσκαλος Χρήστος Βενέτης τιμήθηκε με 103 ψήφους. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι Μαρία Μέττα (75), Παναγιώτης Βελισσάρης (68) και Βιβή Ελευθεριάδου (56).

Για τα παιδιά από το Facebook κινητοποιήθηκαν νέοι άνθρωποι που μέχρι χθες δεν έβρισκαν κανένα λόγο να συμμετέχουν στα κοινά. Άνθρωποι που είχαν γυρίσει την πλάτη τους στη Στέγη επί σειρά ετών. Άνθρωποι που πείστηκαν ότι ετούτη η παρέα έχει κάτι καινούργιο να καταθέσει στα πολιτιστικά μας πράγματα. Που ήταν ακράδαντα πεπεισμένοι ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε άλλο να προσφέρει.

Η επιτυχία των παιδιών του Facebook δεν οφείλεται στην εξοικείωσή τους με τους υπολογιστές και τη κοινωνική δικτύωση. Ούτε θα είχαν ελπίδα αν θεωρούσαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν "καρφωμένοι" στις οθόνες τους και ανταλλάσσοντας μηνύματα με γνωστούς και φίλους. Έκαναν δουλειά και στο Facebook, αλλά παράλληλα έτρεξαν, συνάντησαν φίλους και γνωστούς, έπεισαν για τις προθέσεις τους, έκαναν αυτό που λέμε δουλειά πόρτα-πόρτα και τα κατάφεραν. Μένει να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν πράξη και όσα πιστεύουν, κάτι που είναι σαφώς δυσκολότερο από μια νίκη σε εκλογές.

Αυτό που έχουν ήδη αποδείξει είναι η ισχύς της νέων μορφών επικοινωνίας μέσω Ιντερνετ και ο πολύ σημαντικός τους ρόλος στις εκλογές που ακολουθούν. Σε όλα τα επίπεδα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου