Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Περίσσευμα οργής

Η οργή των πολιτών περισσεύει πια. Ξεχειλίζει και απειλεί να συμπαρασύρει στο διάβα της πρόσωπα, φορείς και συμπεριφορές που προσβάλλουν ή αγνοούν την οξύτητα των προβλημάτων.

Επεισόδιο πρώτο: Χθες το πρωί ανεβαίνοντας με το αστικό της γραμμής του Προφήτη Ηλία. Μια ηλικιωμένη κυρία έλεγε τον πόνο της σε δυο φίλες της. Μετά από χρόνια που παραμελούσε τον εαυτό της, φροντίζοντας την κατάκοιτη γιαγιά, βρήκε χρόνο να φτιάξει τα δόντια της. Έκλεισε ραντεβού στο ΙΚΑ και πήγε προχθές για την πρώτη εξαγωγή. Μα στο μεταξύ, λόγω σακχαρώδους διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας μια εξαγωγή δοντιού δεν είναι υπόθεση απλή. Έβαλε ενέσεις (αντιπηκτικές αν κατάλαβα καλά;), πήρε αντιβίωση και πήγε στην ώρα της. Μα η γιατρός απουσίαζε σε άδεια. Μετά από ραντεβού! Σήμερα, που η γιατρός επιστρέφει θα ξαναπάει ευελπιστώντας ότι έστω και χωρίς ραντεβού θα τη δεχθούν και θα κάνει την έρμη την εξαγωγή. Κουβέντα στην κουβέντα, είπαν κι άλλα. Για τις λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία. Για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ασθενών και συνοδών που τσαλακώνεται συχνά-πυκνά στο Θεαγένειο και σε άλλα αντικαρκινικά νοσοκομεία. Για τα περιορισμένα δικαιώματα στην υγεία ασφαλισμένων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν γιατρό και νοσηλευτικό ίδρυμα.

Επεισόδιο δεύτερο: Το ξέσπασμα των μελών του συλλόγου Ναυτικού Μουσείου Καβάλας χθες το απόγευμα για την ακατανόητη για αυτούς ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας να ανακαλέσει προγενέστερη -επίσης ομόφωνη- απόφαση για παραχώρηση του απεντομωτηρίου για τη στέγαση των εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου. Άνθρωποι ήρεμοι, χαμηλών τόνων όπως ο Ντίνος Κανάκης και ο φαρμακοποιός Θόδωρος Γεωργιάδης εισηγήθηκαν την κατάληψη του χώρου. "Πάρτε το χώρο, αλλάξτε τις κλειδαριές και να δούμε ποιος θα τολμήσει να βγάλει το μουσείο από κει", είπε ο κ. Κανάκης εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του συλλόγου.

Επεισόδιο τρίτο: Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου προσφεύγει στο Συνήγορο του Πολίτη για τα λατομεία του νησιού. Καταγγέλλει το συστηματικό βιασμό του περιβάλλοντος και απαιτεί αλλαγή των συνθηκών που ευνοούν τη διαφθορά και τη συναλλαγή μεταξύ υπηρεσιών και επιχειρηματιών.

Το καζάνι της οργής που βράζει από καιρό άρχισε πια να ξεχειλίζει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου