Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Αλλος φταίει, άλλος πληρώνει

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Συχνά άδικη και μουγκή. Με κριτήρια ταξικά. Ενίοτε και λαθεμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως η όποια ποινή επιβάλλεται σε αυτόν που κρίνεται ως ένοχος. Μπορεί εν τέλει η απόφαση να αποδειχθεί λαθεμένη. Να αναθεωρηθεί. Αλλά σε κανένα δικαστήριο του κόσμου δεν υπάρχει περίπτωση άλλος να κριθεί ένοχος και άλλος να τιμωρηθεί. Δε νοείται να καταδικαστεί ως ένοχος επί παραδείγματι ο Παπαδόπουλος και να κληθεί να πληρώσει ο Ιωσηφίδης. Δεν γίνεται. Ακόμα και όταν η σύνθεση του δικαστηρίου σε ολοκληρωτικά καθεστώτα έχει αποστολή να ενοχοποιήσει κάποιον κατηγορούμενο, η απόφασή της αυτόν θα ενοχοποιεί και άρα σε αυτόν θα επιβάλλει την όποια ποινή. Εστω και αν δεν τηρούνται τα προσχήματα.

Αυτή η τόσο ξεκάθαρη και αυταπόδεικτη αλήθεια είναι που τρελαίνει τους Έλληνες πολίτες. Βομβαρδίζονται νυχθημερόν με ειδήσεις για το δημοσιονομικό χάλι της χώρας. Έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου για την αναγκαιότητα λήψης εκτάκτων μέτρων για να σωθεί η χώρα από το ναυάγιο. Αλλά οι -παρεμπιπτόντως- παχυλά αμειβόμενοι αναλυτές παραλείπουν ετούτη την κρίσιμη παράμετρο. Αναλύουν επί μακρόν τα λάθη επί λαθών των ελληνικών κυβερνήσεων. Τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν λόγω διαφθοράς. Αναφέρονται αραιά και πού στα δισεκατομμύρια που αγνοούνται σε off-shore εταιρείες νομιμότατα, με τις ευλογίες των νεοφιλελεύθερων κορακιών των Βρυξελλών και εν τέλει καταλήγουν στην αναγκαιότητα ανάληψης της ευθύνης από αυτούς που δεν ευθύνονται για ετούτα τα δεινά.

- Όταν έκαναν το πάρτυ, εγώ δεν ήμουν εκεί. Γιατί να πληρώσω τώρα τον λογαριασμό, μού 'λεγε προχθές φίλος δημόσιος υπάλληλος.

Ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- κρίνεται εξ ορισμού ένοχος γιατί δουλεύει στον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα. Θαρρείς και αυτός ευθύνεται για το χάλι του δημοσίου. Θαρρείς και αυτός ευθύνεται για τα γκόλντεν μπόις της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, που αντιμετώπισαν τον δημόσιο τομέα ως λάφυρο. Αλλά το χειρότερο είναι ότι η "τιμωρία" που επιβάλλεται στους αθώους όχι μόνο δεν λύνει, αλλά επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Οσο θα μειώνεται το ρευστό, τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση και ας λένε ό,τι θέλουν οι καλοπληρωμένοι μανατζαραίοι, που με σηκωμένο φρύδι μοιράζουν ποινές και κόβουν κονδύλια δεξιά και αριστερά.

Η μόνη λύση σε τούτη την παράνοια είναι η εξέγερση των πολλών. Μα όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου