Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Κρίνονται πολλά, πάρα πολλά

Οι θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα" ετούτου του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε χώρου διαλόγου, που αν όντως υπήρχε θα έμοιαζε με κείνους τους υπέροχους ψηλοτάβανους διαμπερείς καφενέδες, είναι αποφασισμένοι να πάρουν καθολικά μέρος στη μεθαυριανή γενική απεργία που έχουν κηρύξει από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Ο καφετζής που ψήνει τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια συμφωνεί και υπερθεματίζει. Ανέθεσε τις τζαζ μουσικές επιλογές στον δουλευταρά καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Ιούλιο Παπαδόπουλο (σ.σ. φυσικά και στις επιλογές του δε χωρά το "πάγωσε η τζιμινιέρα") και η συζήτηση αρχίνησε:

ΝΙΚΟΣ: Κάθε απεργία έχει τη σημασία της, αλλά από την απεργία της Τετάρτης κρίνονται πολλά. Κρίνεται το μέγεθος της αγανάκτησης των εργαζομένων για τη βαρυχειμωνιά που τους ετοιμάζουν. Μα και οι αντοχές τους σε αυτή την πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης και επιβολής των μέτρων αυτών.

ΠΑΝΟΣ: Την αγανάκτησή σας την καταλαβαίνω, αλλά αφήστε κατά μέρους τις ευκολίες και αντιληφθείτε ότι το πρόβλημα υπάρχει και είναι σοβαρό. Μπορεί να φταίνε οι κυβερνήσεις για το απερίγραπτο δημοσιονομικό χάλι, αλλά οι ευθύνες είναι εθνικές. Στο κάτω-κάτω της γραφής, ας επιλέγαμε καλύτερες κυβερνήσεις.

ΜΑΡΙΑ: Ή ας τις ελέγχαμε καλύτερα και ας ζητούσαμε εγκαίρως τον λογαριασμό. Αυτό κρίνεται την Τετάρτη. Οι αντιστάσεις των πολλών σε τούτη την καταφανώς αδιέξοδη πολιτική.

ΚΩΣΤΑΣ: Μα απορώ, δεν βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Οι πολλοί για τους οποίους μιλάτε αντιλαμβάνονται τη δεινή θέση της χώρας γι' αυτό και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

ΜΑΡΙΑ: Κι αυτό τι σημαίνει; Ότι ο κόσμος έδωσε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση; Πέταξε λευκή πετσέτα; Εξάλλου, η λειτουργία της δημοκρατίας δεν εξαντλείται στις εθνικές εκλογές. Αν ήταν έτσι δεν θα γίνονταν απεργίες. Ο κόσμος θα περίμενε στωικά στη γωνιά του για να στείλει μήνυμα μόνο με την ψήφο του.

ΝΙΚΟΣ: Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι περισσότεροι από ποτέ αυτοί που ουσιαστικά δεν δικαιούνται να απεργήσουν γιατί τα οικονομικά της οικογένειας δεν το σηκώνουν, πιστεύω ότι ο κόσμος θα αντιδράσει.

ΚΩΣΤΑΣ: Ιδίως αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και πιστεύουν στον Παπανδρέου. Θα θελήσουν να του στείλουν μήνυμα. Μα και με τη δική τους αντίδραση να ενισχύσουν τη δική του διαπραγματευτική ικανότητα στα παζάρια με τις Βρυξέλλες. Φαντάζεσαι τι θα συμβεί αν ξεσηκωθεί μια ολόκληρη χώρα στο πόδι;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου