Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Οι λεπτομέρειες

Το καλό εστιατόριο και το καλό καφέ-μπαρ φαίνεται από τις τουαλέτες. Αλήθεια διαχρονική κι ας μην έχει προφανώς ουδεμία άμεση σχέση η κατάσταση των χώρων υγιεινής με το μενού, την ποιότητα των ποτών ή την εξυπηρέτηση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή της αλήθειας της ρήσης "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". Αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά σε κάθε περίπτωση. Στο εστιατόριο, στο καφέ-μπαρ, στην εφημερίδα, στο δάσκαλο, τον επιστήμονα, τον αθλητή. Στην πολιτική. Προφανώς, η εντελώς απαράδεκτη και αναίτια καθυστέρηση στον ορισμό νέων διοικητών νοσοκομείων και διαφόρων οργανισμών του δημοσίου από τη νέα κυβέρνηση είναι λεπτομέρεια αν λάβει υπόψιν του κανείς το μέγεθος του δημοσιονομικού αδιεξόδου. Τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και της παιδείας. Λεπτομέρεια, που όμως καταδεικνύει τις παθογένειες της κυβέρνησης. Όχι, δεν είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Είναι ζήτημα κοινής λογικής. Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση, γιατί δεν είχε έτοιμη μια στρατιά στελεχών έτοιμων να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα. Ούτε πολύ περισσότερο γιατί δεν φρόντισε να στελεχώσει άμεσα την κρατική μηχανή με βαμμένα πράσινα στελέχη.

Θα μπορούσε όμως να κάνει κάτι πολύ απλό. Να ανακοινώσει ότι διατηρεί για έξι μήνες στις θέσεις τους όλους τους διοικητές των Νοσοκομείων ώστε να έχει όλο το χρόνο να επιλέξει τους καλύτερους. Συνάμα, θα μπορούσε να δώσει σε τούτο το εξάμηνο χαρακτήρα δοκιμασίας, κρατώντας για παράδειγμα ακλόνητους μόνο τους καλύτερους. Κι ας το 'λεγε υποκριτικά. Κι ας μην κρατούσε κανέναν. Αντί αυτού, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε άρον-άρον τις παραιτήσεις τους, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να ασκούν τα καθήκοντά τους, πέραν των τρεχόντων ζητημάτων. Δημιουργώντας στα καλά του καθουμένου πρόβλημα στη διοίκηση των οργανισμών.

Όταν ένα τόσο απλό στην αντιμετώπισή του θέμα αντιμετωπίζεται με τόση ελαφρότητα, δεν είναι να απορεί κανείς με τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς στο ζήτημα της αντιμετώπισης των διεθνών πιέσεων στον τομέα της οικονομίας. Ούτε το προφανές έλλειμμα στρατηγικής με στόχο τη δημιουργία ενός μπλοκ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις αξιώσεις των Γερμανών και των νεοφιλελεύθερων γερακιών, που προτείνουν μονότονα περικοπές μισθών και συντάξεων, αδιαφορώντας αν αυτή η πολιτική επιτείνει το πρόβλημα, το οποίο υποτίθεται αντιμετωπίζει.

Ουδέν αναίτιον, κατά πώς έλεγε ο Ηράκλειτος.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου