Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Σχέδια επί χάρτου

Τα σχέδια επί χάρτου, οι προτάσεις της ΔΑΝΕΚ και τα σενάρια αξιοποίησης των δύο κτιρίων στα οποία σήμερα στεγάζεται το Νοσοκομείο Καβάλας μετά τη μεταφορά του στο νέο κτιριακό συγκρότημα στον Αγιο Σίλα ήταν χθες το αντικείμενο μιας έντονης συζήτησης μεταξύ των θαμώνων του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Αυτού του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που προσφέρει έναν πολυπρόσωπο σχολιασμό της επικαιρότητας. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΒΑΣΙΛΗΣ: Όλα όσα ακούστηκαν είναι φαιδρά. Ξέρετε την κατάσταση των δύο κτιρίων; Μετά από δεκαετίες για ένα πράγμα μόνο προσφέρονται. Για κατεδάφιση. Και το κτίριο του κάτω Νοσοκομείου και το Σανατόριο. Απορώ με την ανευθυνότητα όσων παίζουν με τη λογική μας.

ΣΟΦΙΑ: Ισως να μην έχεις άδικο, αλλά εν προκειμένω η λύση της κατεδάφισης μπορεί να επιλεγεί μόνο αν διασφαλιστεί η ανέγερση νέων κτιρίων, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ειδικά στην περίπτωση του Σανατορίου, που δε νομίζω να επιτρέψει το δασαρχείο να ξαναχτιστεί εάν κατεδαφιστεί.

ΚΩΣΤΑΣ: Σαν πολύ βιαστικούς σας βλέπω και νομίζω πως δεν έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω μας. Ό,τι κατεδαφιστεί δεν πρόκειται να ξαναχτιστεί γιατί απλά δεν υπάρχουν κονδύλια πια για τέτοιες παρεμβάσεις. Αλλά νομίζω ότι κάνετε το ίδιο λάθος για το οποίο κατηγορείτε όσους έχουν ταχθεί υπέρ της μίας ή της άλλης επιλογής. Πού ξέρετε εσείς ότι άλλη λύση πέραν της κατεδάφισης δεν υπάρχει;

ΒΑΣΙΛΗΣ: Μηχανικός δεν είμαι και τούτο είναι σαφώς θέμα ειδικότερων εμού, αλλά ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους. Η κατάσταση και των δυο κτιρίων είναι απλά τραγική. Το δε κόστος ανακατασκευής εκ βάθρων είναι πολλαπλάσιο από αυτό της ανέγερσης νέων κτιρίων. Αφήστε, που μπορεί τα στατικά τους να μην επιτρέπουν ανακατασκευή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Πάντως, οι προτάσεις περί τη δημιουργία γηροκομείου, κέντρου αποκατάστασης και αντικαρκινικού νοσοκομείου είναι ενδιαφέρουσες, δεν συμφωνείς;

ΒΑΣΙΛΗΣ: Ενδιαφέρουσες μπορεί να φαίνονται, αλλά κατά τη γνώμη μου πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Τα σύγχρονα γηροκομεία είναι συγκροτήματα από διώροφα σπιτάκια σε μεγάλες καταπράσινες εκτάσεις. Τα κέντρα αποκατάστασης και τα αντικαρκινικά κέντρα απαιτούν και υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης. Δεν λέω, καλά τα σχέδια επί χάρτου, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου