Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Δημοκρατία γραμμένη με ορνιθοσκαλίσματα

Γύρω στα 300 μέτρα μετά το κάμπινγκ της Νέας Ηρακλείτσας, πηγαίνοντας προς τη Νέα Πέραμο, στην ανηφοριά λίγο πριν μια μάντρα αυτοκινήτων και ένα πρατήριο βενζίνης είναι δυο δρόμοι που κατεβαίνουν από το βουνό. Δυο δρόμοι, που κατεβάζουν κάθε που βρέχει χώματα και κοτρώνες. Φερτές ύλες από το βουνό, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των διερχομένων, κατήγγειλε χθες άλλος ένας αγανακτισμένος Έλληνας. Το πρόβλημα είναι γνωστό στις αρχές, που είναι αλήθεια πως έχουν σπεύσει πολλές φορές για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ανταποκρινόμενες στα αιτήματα των πολιτών. Μόνο που δεν λύνουν το πρόβλημα. Το σκεπάζουν όπως-όπως για να μην το αντικρίζουν. Με ορνιθοσκαλίσματα. Με μια συνέπεια που "τρομάζει".

Είναι για να πούμε αλλιώς συνεπέστατα ασυνεπείς στην υποχρέωσή τους να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Αντί της σύνταξης μιας μελέτης, που μπορεί να καταδείξει την αναγκαιότητα φρεατίων, τοιχίων και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο ώστε να ανακοπεί μια και καλή η μεταφορά φερτών υλών στο οδόστρωμα, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για τα διερχόμενα οχήματα, τα συνεργεία αρκούνται να καθαρίζουν κάθε φορά το οδόστρωμα. Ξέρουν καλά οι αρμόδιοι, εν προκειμένω ο δήμος Ελευθερών, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα χρονίζει. Ξέρουν καλά το μέγεθος του κινδύνου, που συνεπάγεται για τους διερχόμενους. Και όμως αδιαφορούν. Και όμως επιμένουν στα ορνιθοσκαλίσματα. Ετσι έμαθαν να λειτουργούν.

Μακάρι το πρόβλημα να ήταν ο δήμος Ελευθερών. Μακάρι το πρόβλημα της ασυνέπειας των αρχών να περιοριζόταν στο συγκεκριμένο σημείο, στους δύο αυτούς δρόμους που καταλήγουν στο οδόστρωμα από το βουνό.

Μα, το φαινόμενο είναι γενικευμένο. Κλασσικό παράδειγμα η δημοτική Αρχή του δήμου Θάσου, που αρνείται πεισματικά να λογοδοτήσει ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Χρωστούν ουκ ολίγα σε ουκ ολίγους. Ο τόπος βοά. Το θέμα το φέρνει ξανά και ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο η Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα Θάσου, αλλά το αυτί τους δεν ιδρώνει. Απαξιούν.

Αλλωστε, το παιχνίδι το ξέρουν καλά. Οι εκλογές πλησιάζουν, θα χτυπήσουν ώμους, θα μοιράσουν αφειδώς υποσχέσεις δεξιά-αριστερά και θα επανεκλεγούν. Εις το όνομα της Δημοκρατίας, την οποία αρνούνται άλλοτε να υπηρετήσουν και άλλοτε να σεβαστούν. Μια δημοκρατία γραμμένη με ορνιθοσκαλίσματα στα παλιά παπούτσια και αυτών που εκλέγονται και αυτών που τους ψηφίζουν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου