Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Αλβανός είσαι;

"Καλά βρε Αλβανός είσαι, δεν καταλαβαίνεις;"

Με τούτη την εξόχως ρατσιστική προσφώνηση απάντησε προχθές διευθυντής σχολείου σε αίτημα μαθητή δημοτικού σχολείου της Καβάλας. Ωσάν η αλβανική καταγωγή να συνδέεται με κώφωση ή με μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Ήταν το δεύτερο και σαφώς βαρύτερο ατόπημα του εκπαιδευτικού. Μάλιστα, είναι τέτοιο το επίπεδο του ανθρώπου αυτού που επελέγη -με τι κριτήρια άραγε;- να διευθύνει ένα δημοτικό σχολείο στη σημερινή πολυπολιτισμική Ελλάδα, που όταν δέχθηκε την επομένη την οργισμένη αντίδραση της μάνας του παιδιού, το μόνο που βρήκε να ψελλίσει είναι πως δεν είπε δα και κάτι κακό. Αλβανό το χαρακτήρισε το παιδάκι. Μονάχα. Αδιαφορώντας για το μήνυμα που εκπέμπει σε παιδάκια, που μεγαλώνουν μαζί με παιδιά που κατάγονται από την Αλβανία. Αδιαφορώντας αν δηλητηριάζει τις ψυχές των μαθητών του, καλλιεργώντας από τόσο τρυφερή ηλικία τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αδιαφορώντας αν αύριο αυτή του η φράση αναπαραχθεί από τους μαθητές του, που καλώς ή κακώς, αντιγράφουν συμπεριφορές μεγαλυτέρων, γονιών και εκπαιδευτικών κατά κύριο λόγο, μέχρι να βρουν τη δική τους περπατησιά στη ζωή.

Ήταν το δεύτερο ατόπημα του εκπαιδευτικού, που ορίστηκε -με τι κριτήρια άραγε;- να διευθύνει ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη της Καβάλας. Το πρώτο ήταν ότι δεν μπόρεσε να αντιληφθεί την αξία ενός αναμνηστικού μεταλλίου, που επιβράβευε τη συμμετοχή ενός μαθητή του σε μια σχολική ομάδα που κατετάγη τέταρτη σε μια μαθητική διοργάνωση ποδοσφαίρου. Η διοργάνωση τέλειωσε Σάββατο με την ήττα της ομάδας του πιτσιρικά, που έφυγε άρον-άρον λόγω βροχής και δεν πήρε το μετάλλιο, που μοιράστηκε από τη ΔΑΝΕΚ στους συμπαίκτες του. Όταν το έμαθε, παιδάκι είναι, φαρμακώθηκε και πρωί-πρωί τη Δευτέρα ζήτησε το μετάλλιό του από τον διευθυντή του σχολείου. Την Τρίτη ο μαθητής ξαναζήτησε το μετάλλιό του για να λάβει την εξής απαράδεκτη απάντηση:

- Πήγαινε στο γραφείο και πάρε τηλέφωνο στη ΔΑΝΕΚ να στο δώσουν.

Μα το παιδί ντράπηκε. Δεν κουνήθηκε από τη θέση του.

- Καλά Αλβανός είσαι; Δεν καταλαβαίνεις; είπε τότε ο διευθυντής στο εμβρόντητο παιδάκι.

Το παιδί κατάλαβε καλά. Αλλωστε, τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα. Πήγε και κλείστηκε στις τουαλέτες από όπου το έπεισε να βγει μετά από ώρα η δασκάλα του.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου