Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Είναι ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας

Η επιμονή του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή στο θέμα της συζήτησης των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων στο τέλος των συνεδριάσεων είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητή. Έχει απόλυτο δίκιο όταν επισημαίνει ότι ψηφίστηκε και από συμβούλους των άλλων παρατάξεων. Επίσης, δικαίως υπενθυμίζει τους λόγους που οδήγησαν σε τούτη την απόφαση. Ήταν το μπάχαλο που γινόταν με τη συζήτηση προ ημερησίας, που συχνά-πυκνά ξεπερνούσε το θεσμοθετημένο από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου διάστημα της μιας ώρας, με συνέπεια τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης να συζητούνται κατά κανόνα μικρές ώρες. Με ευθύνη όλων. Όταν οι περισσότεροι είχαν κουραστεί.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η κύρια ευθύνη για τις συζητήσεις-λάστιχο πριν από την ημερήσια διάταξη πρώτα και πάνω από όλους βαραίνει το προεδρείο, που η παράταξη του δημάρχου όρισε να διευθύνει τις συνεδριάσεις. Οι δημοκρατικοί θεσμοί όπως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργούν εν κενώ. Δημοκρατία και δημοκρατική λειτουργία δεν σημαίνει ότι ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Γι αυτό υπάρχουν κανόνες και γι αυτό ορίζονται όργανα για την τήρηση των κανόνων αυτών. Αρα, πριν και πρώτα από όλους η ευθύνη για την πραγματικά κάκιστη εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση των προ ημερησίας Διατάξεως θεμάτων βαραίνει τη δημοτική Αρχή. Εν τέλει τον ίδιο τον δήμαρχο, που έχει και την ευθύνη της τελικής επιλογής.

Αυτά ως προς τον τύπο του ζητήματος, γιατί υπάρχει και η ουσία, που είναι σημαντικότερη και επιβάλλει τη συζήτηση των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων πριν από τη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης. Στο δημαρχοκεντρικό αυτοδιοικητικό σύστημα εν Ελλάδι, που επιβάλλεται να αλλάξει άρδην ενόψει της εφαρμογής του "Καλλικράτη", ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μόνο τύποις κυρίαρχος. Ένα από τα λίγα δικαιώματα που έχουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και κυρίως αυτοί των παρατάξεων της μειοψηφίας είναι να θέτουν προ ημερησίας θέματα προς συζήτηση. Μάλιστα, πολύ συχνά, τα θέματα αυτά αφορούν αιτήματα πολιτών, που παρίστανται στις συνεδριάσεις.

Η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ενθαρρύνει και όχι να αποθαρρύνει τη συμμετοχή των δημοτών. Την παρακολούθηση των συνεδριάσεων. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για να αλλάξει στάση ο δήμαρχος. Είναι άδικο για τον ίδιο και τη δεδομένη δημοκρατική του παιδεία να επιμένει σε μιαν απόφαση καταφανώς εσφαλμένη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου