Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Εβρεξε. Φάνηκαν

Ο αδόκητος χαμός δυο γυναικών χθες στα Κηπιά ήταν αναμφίβολα η κορυφαία και πλέον δραματική στιγμή του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την Καβάλα. Αλλά ήταν μια άτυχη στιγμή. Βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Σε ένα "κουζινάκι" σαν κι αυτά που συνηθίζουν ακόμα να έχουν στα χωριά. Μια πρόχειρη αυθαίρετη κατασκευή για να μη βρωμίζει το σπίτι με μια πρόχειρη τοιχοποιία και ένα ελενίτ για στέγη. Μα, για κακή τους τύχη, το παράπηγμα αυτό γειτνίαζε με ένα εγκαταλελειμμένο χαμόσπιτο, το οποίο κατέρρευσε λόγω της βροχής, συμπαρέσυρε το "κουζινάκι" και έκοψε ξαφνικά το νήμα της ζωής των δυο γυναικών. Η πρώτη ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα. Η δεύτερη κατέληξε λίγες ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο Καβάλας. Συμβάν τραγικό το δίχως άλλο. Μα, συμβαίνουν κι αυτά. Ποιον να κατηγορήσεις;

Θα μπορούσε βεβαίως κανείς να κατηγορήσει όσους επιτρέπουν την ανέγερση τέτοιων πρόχειρων κατασκευών στις αυλές, αλλά και των υπηρεσιών που δεν πρόβλεψαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το εγκαταλελειμμένο σπίτι. Θα μπορούσε επίσης, με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, να τεθεί επιτακτικά το θέμα των ουκ ολίγων ετοιμόρροπων εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην πόλη της Καβάλας και τα χωριά και των κινδύνων που συνεπάγεται ενδεχόμενη κατάρρευσή τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πρόκειται ωστόσο για πρόβλημα αντικειμενικά περίπλοκο. Είναι ιδιοκτησίες, που κατά κανόνα ανήκουν σε περισσότερους του ενός κληρονόμους που αδυνατούν να συνεννοηθούν για να δώσουν μια λύση.

Η κακοκαιρία όμως ανέδειξε και προβλήματα, που επιβάλλεται άμεσα να αντιμετωπιστούν. Όπως τον αδιάβατο δρόμο που οδηγεί προς το νέο Νοσοκομείο. Αλίμονο αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο όταν σε λίγους μήνες το νοσοκομείο μετεγκατασταθεί στο νέο κτιριακό συγκρότημα στον Αγιο Σίλα. Αλίμονό μας, που υπάρχει τέτοιο πρόβλημα μετά από τόσες και τόσες συσκέψεις για τη μετεγκατάσταση του νοσοκομείου. Οι ευθύνες των ταγών του τόπου για τούτη την αβλεψία είναι και μεγάλες και αυταπόδεικτες. Αλλά το κυριότερο είναι ότι επιβάλλεται να δοθεί άμεση λύση το συντομότερο.

Όπως και στο χάλι της Περιμετρικής. Αυτό τον σκανδαλωδώς προχειροφτιαγμένο δρόμο, που προχθές μετατράπηκε σε ποτάμι. Ή το χάλι των οικισμών, που πλημμύρισαν γιατί κάποτε μπαζώθηκαν ρέματα. Η πάνσοφη παροιμία λέει "να βρέξει να φανούν οι νοικοκυραίοι". Εβρεξε. Φάνηκαν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου