Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αλίμονο αν ποινικοποιηθεί η μελισσοκομία

Το οικοσύστημα σύμφωνα με το λεξικό των Τεγόπουλου-Φυτράκη είναι η φυσική ενότητα που αποτελείται από έμβια όντα και ανόργανη ύλη που με τις αλληλεπιδράσεις τους αποτελούν ένα σταθερό σύστημα στο οποίο τα πάντα βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία μεταξύ τους. Ισορροπία, που όμως δεν είναι δεδομένη. Αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, την εποχή των ανακαλύψεων οι Ευρωπαίοι έφεραν την πατάτα, το ζαχαροκάλαμο, το καλαμπόκι, τις μπουκαμβίλιες, που στο πέρασμα του χρόνου εντάχθηκαν αρμονικά στο οικοσύστημα. Ναι μεν το καλαμπόκι εισήχθη στην Ελλάδα περί το 1600 από τη Βόρεια Αφρική, αλλά ποιος στ' αλήθεια μπορεί να πείσει τους Έλληνες αγρότες ότι δεν είναι μέρος του δικού μας οικοσυστήματος; Άλλωστε, όποιος το επιχειρήσει θα κάνει σφάλμα μέγα. Διότι το καλαμπόκι έχει πλέον ενταχθεί αρμονικά στο οικοσύστημα.

Το μόνο κακό σε τούτη τη δυναμική σχέση των οικοσυστημάτων είναι ότι τα χρόνια που πέρασαν οι αλλαγές στο οικοσύστημα δεν περιορίστηκαν στις πατάτες, το καλαμπόκι και τις μπουκαμβίλιες. Στην πορεία προέκυψαν και νέα είδη έμβιων όντων όπως τα τρωκτικά του δημοσίου τομέα. Οι γυμνοσάλιαγκες της πολιτικής. Οι ασπάλακες των κομματικών επιτελείων, όλων μα όλων ανεξαιρέτως, των πολιτικών κομμάτων, που διακρίνονται για την προσαρμοστικότητά τους στο περιβάλλον. Τα τηλεοπτικά πρεζόνια και τα τηλεοπτικά σκατά, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μα που στην πορεία το σκατό που μαζεύτηκε έφτασε να αλλοτριώσει και τους θεσμούς. Έφτασε στο σημείο να επηρεάσει καταλυτικά ακόμα και τη δικαιοσύνη, που ίσως στην προσπάθεια να καλύψει και τη μύτη πέραν των οφθαλμών μπερδεύτηκε κι έφτασε στο σημείο να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου μελισσοκόμους από τη Θάσο με το σκεπτικό ότι τοποθέτησαν κυψέλες πλησίον του δρόμου δίχως να εγκαταστήσουν ειδική συσκευή διάθεσης και παροχής νερού για τις μέλισσες. Με αποτέλεσμα αυτές τάχατες να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες, με κίνδυνο οι διερχόμενοι οδηγοί να χάσουν τον έλεγχο των οχημάτων τους και να προκληθεί ατύχημα.

Προκαλώντας κατάφωρα κάθε έννοια λογικής. Αλίμονο αν φτάσαμε στο σημείο να ποινικοποιήσουμε τη μελισσοκομία. Ναι, πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις ένα τσίμπημα μέλισσας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Αλλά, με την ίδια λογική γιατί να μην καθίσουν πρώτα στο σκαμνί οι κατασκευαστές των δρόμων, όπου σκοτώνονται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου