Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ναι, η Κόκλα υπάρχει

Η είδηση της χθεσινής ημέρας είναι ότι η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θεοδώρα Κόκλα υπάρχει και μάλιστα εκτελεί τα καθήκοντά της. Τι κι αν πέρασαν περί τις δυο εβδομάδες από τις καταγγελίες για απένταξη έργων σχολικής στέγης του νομού Καβάλας από το ΕΣΠΑ; Αποδεικνύοντας τη σχετικότητα του χρόνου, που άλλο δεν είναι στην τελική, παρά μια ανθρώπινη ανακάλυψη, απάντησε ότι τα έργα απεντάχθηκαν για το καλό του τόπου. Διότι όπως υποστηρίζει είχαν άρον-άρον εγκριθεί προεκλογικά και κινδύνευαν να ακυρωθούν, οπότε τα ακύρωσε για να τα ξαναφέρει με τέτοιο τρόπο, που να μην κινδυνεύουν να ακυρωθούν. Μα ξάφνου, μια φωνή ηκούσθη εντός μου:

- Σε χάνω, πες το πάλι για να αντιληφθώ τι εννοείς.

Είπαμε, τα έργα που είχαν ενταχθεί, απεντάχθηκαν για να επανενταχθούν.

- Μα αν ήταν ενταγμένα, για ποιον λόγο να απενταχθούν προκειμένου να ενταχθούν εκ νέου;

Για να γίνει η δουλειά σωστά. Νοικοκυρεμένα. Μα η φωνή επέμεινε:

- Αυτά τα καλιαρντά των πολιτικών δεν τα καταλαβαίνω. Είτε ένα χρόνο, είτε ένα μήνα, είτε ένα 24ωρο προ των εκλογών, το κράτος δεν παύει να λειτουργεί. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται με κονδύλια ευρωπαϊκά, που δεν είναι δεδομένα. Αν δεν τα πάρεις, μπορεί να χαθούν. Αλλά το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Νομαρχία Καβάλας είχε έτοιμες μελέτες και έσπευσε να πάρει χρήματα από το ΕΣΠΑ, πριν από τους νομούς της Θράκης. Υπήρξε παρέμβαση άνωθεν και η κ. Κόκλα έσπευσε να πειθαρχήσει για να μοιράσει την πίτα σε περισσότερα κομμάτια. Αυτή είναι η αλήθεια. Γι αυτό και άργησε να απαντήσει. Επειδή είχε τη φωλιά χεσμένη.

Είπε η φωνή. Κι εγώ απάντηση πειστική δεν είχα. Ώσπου η φωνή συνέχισε. Δεικτικά. Με εμφανή ειρωνικό τόνο.

- Αλλά ξέρεις τι μου αρέσει στους νέους κυβερνώντες; Τα αντανακλαστικά τους, που παραπέμπουν στο θρυλικό Ραν-τα-πλαν. Ακόμα και δίκιο να 'χει η Κόκλα, που δεν έχει, ποιον να πείσει όταν απαντά με δυο βδομάδες καθυστέρηση;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου