Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τουριστική προβολή

Περιθώρια για άλλα λάθη δεν υπάρχουν. Γενικώς. Σε όλα τα επίπεδα. Από τη λειτουργία του δημόσιου τομέα που έχει εξαντλήσει κάθε όριο ρεμούλας, αρπαχτής και αναποτελεσματικότητας, μέχρι τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, που καλείται να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει πειστικές απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών. Να παράξει πλούτο. Πλούτο πρωτογενή, που να εισαχθεί στη χώρα και να τονώσει πραγματικά την οικονομία. Τούτο μπορεί να γίνει με την παραγωγή προϊόντων εξαγώγιμων, με την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου και τον τουρισμό. Το πιο άμεσο, το πιο πιθανό είναι ο τουρισμός. Υπάρχει ούτως ή άλλως. Παρά τα όποια προβλήματα, παρά την άναρχη ανάπτυξη, παρά το γεγονός –αν είναι δυνατόν!- ότι ζούμε σε μια χώρα που θέλει να λέγεται και είναι τουριστική αλλά δεν διαθέτει υπουργείο Τουρισμού, ο τουρισμός δουλεύει. Παράγει. Φέρνει πλούτο πολύτιμο για την τόνωση μιας οικονομίας που βρίσκεται στην εντατική.

Μόνο που χρόνο με το χρόνο, οι απαιτήσεις αυξάνονται. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Αυτό που μέχρι χθες ήταν αρκετό, αύριο δεν θα αρκεί για να παραμείνουμε ένας από τους ελκυστικότερους τόπους διακοπών στην Ευρώπη. Γι αυτό και συσκέψεις σαν την προχθεσινή στο δημαρχείο Θάσου υπό τον νέο αιρετό περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη είναι απαραίτητες. Ο τουρισμός της Θάσου έχει προοπτικές, που ενδεχομένως αδυνατούμε να φανταστούμε. Δεν είναι τυχαίο που επιδεικνύει τόση ανθεκτικότητα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι μόνο η απαράμιλλη ωραιότητα του τοπίου και η συχνότητα των ωραίων ακτών. Είναι το επίπεδο της τουριστικής υποδομής που, παρά τη γκρίνια και τις σωστές επισημάνσεις, βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Είναι η ελληνικότητα που διατηρεί το νησί εν αντιθέσει με άλλους αφελληνισμένους ελληνικούς προορισμούς, που είναι πολύτιμο διαβατήριο στα χρόνια που η διακριτή ταυτότητα ενός τόπου είναι απολύτως απαραίτητη ειδικά στον τουρισμό.

Μόνο που αυτά από μόνα τους δεν αρκούν. Η νέα δημοτική Αρχή, υπό τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ, καλείται να κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια: Αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς καθαρισμούς. Έργα υποδομής για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου και την αξιοποίηση του νερού που υπάρχει σε αφθονία. Ανάδειξη στοιχείων όπως το μουσείο του Πολύγνωτου Βαγή στην Ποταμιά και τα Παλατάκι με τα μεταλλεία στα Λιμενάρια.

Μα και να δοθεί βαρύτητα στην τουριστική προβολή του νησιού, που όπως σωστά επισημάνθηκε στη σύσκεψη δεν μπορεί να γίνεται με την ελαφρότητα των προηγούμενων χρόνων. Στόχος πλέον πρέπει να είναι η στοχευμένη τουριστική προβολή σε συγκεκριμένα target group. Χρόνος για ταξιδάκια αναψυχής στο εξωτερικό δεν υπάρχει πια.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου