Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τον έπεισαν να τα παρατήσει

Είναι ένας από τους πλέον πετυχημένους επιχειρηματίες της γενιάς των σαραντάρηδων. Τόλμησε χρόνια πριν να βουτήξει δίχως σωσίβιο στον ωκεανό του επιχειρείν και τα κατάφερε υποδειγματικά. Αντί να πνιγεί, που ήταν και το πιθανότερο δεδομένου ότι ξεκίνησε από το μηδέν, όχι μόνο κρατήθηκε στον αφρό, αλλά επιβλήθηκε στο χώρο του. Αυτό που λέμε αυτοδημιούργητος. Μα και αρκετά πείσμων για να συνεχίζει την επιχειρηματική του δράση σε τούτη τη χώρα που ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία και την κοινωνία ως εν δυνάμει απατεώνας. Ως εν δυνάμει κλέφτης εξ ορισμού. Για τούτο οι περαιώσεις. Για τούτο οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ με στυλάκι και θρασύτητα που μόνο σε συμμορίες της άγριας Δύσης ταιριάζει. Για τούτο οι μηνύσεις επί μηνύσεων για ψύλλου πήδημα και η αίσθηση ότι είναι μονίμως εκτεθειμένος σε κάθε άνανδρο υποκείμενο, που καταγγέλλει κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία.

Παρ' όλα αυτά, η επαγγελματική του πορεία προόδευε διαρκώς. Παρά την πίκρα του για τα κακώς κείμενα αυτής της χώρας, όλο και αναλάμβανε μια καινούργια προσπάθεια. Ένα καινούργιο στοίχημα, που ήταν αποφασισμένος να κερδίσει. Ήξερε τον τρόπο.

Όλα αυτά μέχρι χθες. Πλέον αποφάσισε πως δεν αξίζει τον κόπο και πουλάει ό,τι έκανε μέχρι σήμερα. Μέχρι κεραίας. Τα πουλάει γιατί πια συνειδητοποίησε ότι σε τούτη τη χώρα δεν αξίζει να ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα. Μετά από αγώνα μιας ζωής και τη δημιουργία επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνταν δεκάδες εργαζόμενοι, πείστηκε πως πια δεν αξίζει. Τις ξεφορτώνεται, απαλλασσόμενος έτσι από το βραχνά του ΣΔΟΕ και των ξαφνικών ελέγχων, που δεν ταιριάζουν σε επιχειρηματία, αλλά σε απατεώνα γνωστό στις αρχές. Από την περαίωση για υποθέσεις στις οποίες ήταν καθ' όλα εντάξει. Από ένα δημόσιο αργοκίνητο, διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό που αντί να του συμπαραστέκεται σε κάθε του βήμα, απεδείχθη ένα εμπόδιο αξεπέραστο εν τέλει.

Με την πολύχρονη εμπειρία του θα επιδιώξει να βρει δουλειά σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, που πάντα έχουν ανάγκη από έμπειρα στελέχη. Εν κατακλείδι, το φαύλο δημόσιο κατάφερε στην προκειμένη περίπτωση να χαθούν επιχειρήσεις που φορολογούνταν κανονικά, ένας επιχειρηματίας με προοπτικές και δεκάδες θέσεις εργασίας, που δεν είναι καθόλου εύκολο να αναπληρωθούν.

Ισως τελικά αυτός να ήταν και ο στόχος. Επιχειρήσεις του εξωτερικού καραδοκούν για να αδράξουν την ευκαιρία σε τούτο τον οικονομικό πόλεμο, που μαίνεται στην Ευρώπη.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου