Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Λύκοι στο ποτάμι

Κάποιοι λύκοι είδαν να πλέουν στο ποτάμι δέρματα βοδιών και σκέφτηκαν να τα πιάσουν για να χορτάσουν την πείνα τους. Αλλά το ποτάμι ήταν βαθύ κι ορμητικό και δεν τολμούσαν να μπουν μέσα. Έτσι αποφάσισαν να πιουν το νερό και να περπατήσουν με ασφάλεια μέχρι τα δέρματα. Δυο είναι οι εκδοχές για τη λύση του μύθου του Αισώπου. Σύμφωνα με την πρώτη, ήπιαν, ήπιαν, μέχρι που έσκασαν από το νερό, χωρίς ποτέ να φτάσουν στα δέρματα. Σύμφωνα με τη δεύτερη, τους σταμάτησε ένας περαστικός, που τους προειδοποίησε ότι αν επιχειρήσουν να πιουν όλο το νερό θα σκάσουν.

Το διαχρονικό μήνυμα του μύθου ταιριάζει γάντι ενόψει της αυριανής γενικής απεργιακής κινητοποίησης υπέρ βωμών και εστιών. Υπέρ του δικαιώματος των πολλών σε μια αξιοπρεπή ζωή, που αμφισβητείται πια ευθέως από τους τροϊκανούς, από τους εκπροσώπους του καλπάζοντος νεοφιλελευθερισμού σε όλη την Ευρώπη. Στη θέση των λύκων είναι οι πολλοί. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, όλοι όσοι πλήττονται από την ανάλγητη οικονομική πολιτική που προτείνουν τα "σοφά γεράκια" των Βρυξελλών. Στη θέση του περαστικού είναι όσοι προειδοποιούν πως η λύση που προτείνεται λύση δεν είναι. Είναι αυτοί που παρά τις επιμέρους διαφορές τους, από το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και τη λύση του αδιεξόδου, προειδοποιούν ότι ετούτη η πολιτική της ύφεσης δίχως ανάπτυξη άλλο δεν κάνει παρά να εντείνει τα αδιέξοδα.

Ο λογαριασμός των υπερασπιστών της αποδυνάμωσης της οικονομικής δύναμης των πολλών είναι κατά βάση ο εξής: Όσο μειώνεται η οικονομική ισχύς των κατοίκων ετούτης της χώρας και άρα η δυνατότητά τους να αγοράζουν προϊόντα εισαγωγής, τόσο θα βελτιώνεται ο αρνητικότατος λόγος μεταξύ εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων, άρα θα ισορροπήσει η οικονομία. Μόνο που στο λογαριασμό τους παραλείπουν να ασχοληθούν με τον καταλυτικό παράγοντα της ανάπτυξης, της παραγωγής, δίχως τον οποίο η αλλαγή του λόγου εισαγωγών/εξαγωγών είναι αδύνατη.

Παραβλέπουν ότι σε τούτη τη χώρα η μικρομεσαία επιχείρηση ήταν και παραμένει η ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας, που συνθλίβεται σε συνθήκες γενικευμένης ύφεσης. Τα πράγματα εν τέλει ταιριάζουν γάντι με τον Αισώπειο μύθο: Εάν πιούμε αδιαμαρτύρητα το νερό όπως μας προτείνουν δεν υπάρχει περίπτωση να στερέψει το ποτάμι και να ρθουν τα δέρματα πιο κοντά. Οι περαστικοί προειδοποιούν. Ας αναλάβει τις ευθύνες του ο καθείς.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου