Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Εφησυχασμός δε χωρά

Ο μπούσουλας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου "Ασημακοπούλου" στο Περιγιάλι φαίνεται να βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Στη σύσκεψη του προγράμματος FATE, που πραγματοποιήθηκε χθες τονίστηκε για πολλοστή φορά το προφανές, μα τόσο σημαντικό για το μέλλον της Καβάλας: Ότι η μεγάλη ετούτη έκταση πρέπει να αποτελέσει τον απολύτως απαραίτητο πνεύμονα για να ανασάνει η τσιμεντούπολη. Ο απολύτως απαραίτητος χώρος για την εκτόνωση μικρών και μεγάλων, πριν τρελαθούμε και ο ένας αρχίσει να σκοτώνει τον άλλο από θλίψη ή οργή δίχως συγκεκριμένο λόγο. Όσον αφορά την επιχειρηματική δράση, που βάσει του προγράμματος, μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί, θα είναι συνδεδεμένη με το χαρακτήρα του χώρου. Θα προσθέτει και δεν θα αφαιρεί. Τα καφέ, τα εστιατόρια, ακόμα και ένα ξενοδοχείο -γιατί όχι;- θα στεγαστούν, όπως επιβάλλει η λογική, στα υφιστάμενα κτίρια του παλιού στρατοπέδου, που αποτελούν ένα διακριτό αρχιτεκτονικό αχνάρι μιας εποχής.

Έτσι, οι μικροί και μεγάλοι που θα επισκέπτονται το χώρο για να περπατήσουν, να αθληθούν, να περπατήσουν, να παίξουν, να κάνουν σκέητμπορντ στην πίστα ή τις πίστες που θα δημιουργηθούν, θα μπορούν να συνδυάσουν τη βόλτα τους με ένα καφέ. Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες προστατεύοντας τα συμφέροντά τους, θα προστατεύουν και το χώρο από τις φθορές. Θα υπάρχει -πρέπει να υπάρχει- κίνηση καθ' όλο το 24ωρο έτσι, που να μην μπορούν δέκα χαχόλοι να κάνουν ζημιές.

Ώστε ετούτος ο πολύτιμος για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης χώρος να είναι πάντα καθαρός. Πάντα περιποιημένος. Άλλωστε, περιθώρια για άλλα λάθη δεν υπάρχουν πια. Εάν οι αρχές της πόλης δε προσέξουν όπως πρέπει τα στρατόπεδα και τα λιμάνια -το παλιό εντός της Καβάλας και το καινούργιο στα Σπαθιά- τότε το μέλλον ετούτης της προικισμένης και πανέμορφης πόλης θα είναι ζοφερό. Το συμπέρασμα από τη χθεσινή σύσκεψη είναι πως φαίνεται να έχουν αντιληφθεί τη σημασία αυτών των ανοιχτών ζητημάτων για το μέλλον της πόλης και των ανθρώπων της, αν και η μέχρι σήμερα εμπειρία δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Η υπόθεση του στρατοπέδου και των άλλων ανοιχτών ζητημάτων είναι και πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών. Οι διαφαινόμενες καλές προθέσεις είναι πολύ καλό σημάδι, αλλά ουδείς πρέπει να ξεχνά την αλήθεια της ρήσης για το δρόμο της κόλασης, που "είναι στρωμένος με καλές προθέσεις".

Ίδωμεν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου