Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Κακογραμμένη σύμβαση

"3. Οι βασικοί μισθοί του διευθυντή και των προϊσταμένων προσαυξάνονται κατά 31% και κατά 26% αντίστοιχα και των υπευθύνων των υποκείμενων οργανικών μονάδων όπως προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της επιχείρησης κατά 20%".

Αυτό είναι το επίμαχο σημείο της επιχειρησιακής σύμβασης της ΔΕΥΑΚ, που αναδείχθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, και παρουσιάστηκε ως ακύρωση στην πράξη του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι προσαυξήσεις του διευθυντή και των προϊσταμένων της ΔΕΥΑΚ που αναφέρονται στη σύμβαση αφορούν μόνο την ποσοστιαία διαφορά των μισθών των στελεχών της επιχείρησης από τους εργαζόμενους. Από τη στιγμή, που όπως φαίνεται οι αυξήσεις των εργαζομένων της επιχείρησης είναι παγωμένοι, όπως και όλοι οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ένεκα μνημονίου, ούτε οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι της ΔΕΥΑΚ θα πάρουν αυξήσεις. Απλώς και την επόμενη χρονιά η διαφορά των αποδοχών τους από τους άλλους εργαζομένους θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα όπως ποσοστιαία καθορίζονται.

Τούτο όμως δε σημαίνει πως όλα είναι καλώς καμωμένα. Η διατύπωση της επιχειρησιακής σύμβασης της ΔΕΥΑΚ, όπως αντιλαμβάνεται κάθε άνθρωπος που γνωρίζει στοιχειωδώς την ελληνική, κάθε άλλο παρά ακριβής μπορεί να χαρακτηριστεί. Μπορεί στο δελτίο του Mega να βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα και να μην πήραν -κακώς, κάκιστα- την άποψη του δημάρχου, ακολουθώντας τους κανόνες της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας που προτάσσει την ταχύτητα και τον εντυπωσιασμό αντί της αξιοπιστίας και της εξαντλητικής διασταύρωσης των στοιχείων, αλλά η επίμαχη σύμβαση είναι σίγουρα κακογραμμένη και κατά συνέπεια εκθέτει τον δήμαρχο.

Μα, θα αντιτείνει κανείς πρόκειται για λεπτομέρειες. Όμως η γυναίκα του Καίσαρα κατά την σοφή ρήση δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια. Μπορεί εν προκειμένω, τα όσα ακούστηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Mega να αδικούν τον δήμαρχο, αλλά τούτο δεν σημαίνει ότι δεν οφείλει να προσέχει στο εξής ο ίδιος, η νομική υπηρεσία ή ο διευθυντής του δήμου εν πάση περιπτώσει, τη σωστή διατύπωση των επίσημων εγγράφων του δήμου.

Νίκος Σπιτσέρης

ΥΓ: Η επίμαχη σύμβαση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως και η απολύτως σαφής και ξεκάθαρη σύμβαση της ΔΕΥΑ Σπάρτης. Όποιος θέλει μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου