Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Χρυσαυγίτες εναντίον αναρχοαυτόνομων

Συνέβη χθες γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι στην καρδιά του λιμανιού της Καβάλας. Χρυσαυγίτες και σκινχεντ κυνηγούσαν μέλη του Αυτόνομου Στεκιού με άγριες διαθέσεις. Πολύ πιθανό να είναι τα "προέρτια" ενόψει της δεύτερης επετείου της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου την ερχόμενη Δευτέρα. Μπορεί. Αλλωστε, η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας από χθες είναι εμφανής. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συνέβη χθες το μεσημέρι καταδεικνύει πως πια το αυγό του φιδιού που είχε επωαστεί χρόνια τώρα άρχισε να ξεμυτίζει και στη δική μας αυλή. Τα παιδιά αυτά με τα φασιστικά εμβλήματα και τις άγριες διαθέσεις δεν είναι μεταφερόμενοι ταραξίες. Δεν έτυχε να περάσουν από το κέντρο της Καβάλας καθ' οδόν για το γήπεδο, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι φασαρίες των φανατικών των γηπέδων δεν πρέπει να εγείρουν τη δικαιολογημένη ανησυχία όλων μας.

Μόνο που αυτά τα παιδιά είναι δικά μας. Προϊόντα των αδιεξόδων και των προβλημάτων της εποχής. Μεγαλωμένα στους δρόμους και τα σοκάκια της Καβάλας. Ισως της Δράμας, όπως λεγόταν χθες, που θεωρείται το ορμητήριό τους. Παιδιά, που μεγαλώνοντας δίχως ελπίδα για δουλειά, προκοπή ή ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο -κι ας είναι ουτοπικός- ασπάστηκαν τις διαχρονικά πειστικές σε νέους ανθρώπους ξεκάθαρες "αλήθειες" του φασισμού. Παιδιά, που νιώθοντας δικαίως αποστροφή για όλους και για όλα, πείστηκαν πως για όλα φταίει ο άλλος. Ο αναρχικός. Ο ξένος. Ο Αλβανός. Ο Εβραίος τραπεζίτης.

Οι προσεγγίσεις αυτές δε βοηθούν καθόλου όταν ο χρυσαυγίτης με το ξυρισμένο κεφάλι σηκώνει το γκλομπ έτοιμος να ανοίξει κεφάλια "ιδεολογικών αντιπάλων" μες στο θολό του το μυαλό. Εκείνη τη στιγμή η απάντηση πρέπει να είναι δυναμική και αποφασιστική.

Χθες το μεσημέρι όμως οι θαμώνες των παραλιακών καφέ στο δρόμο με τους κυβόλιθους, που οδηγεί προς το τελωνείο δεν αντέδρασαν. Δεν θορυβήθηκαν καν. Διέκοψαν για λίγο το μουχαμπέτι, σηκώθηκαν να δουν τι γίνεται από περιέργεια, διαπίστωσαν ότι οι αναρχοαυτόνομοι αποδείχθηκαν πιο γρήγοροι στα πόδια και για τούτο ξέφυγαν και μετά επέστρεψαν στη θέση τους ωσάν να μη συνέβη τίποτα σπουδαίο.

Είχαν κι έναν καφέ να τελειώσουν.

Νίκος Σπιτσέρης

ΥΓ: Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στο Indymedia ήταν η δεύτερη επίθεση χρυσαυγιτών. Προηγήθηκε κι άλλη επίθεση προχθές Τετάρτη. Χθες το βράδυ οι αναρχοαυτόνομοι απάντησαν με ειρηνική πορεία. Το κλίμα πολώνεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου