Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Εγέρθητι

Το μήνυμα που εστάλη στα δυο μέχρι πρότινος μεγάλα κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφές και ξεκάθαρο. Αυτή η πολιτική δεν αντέχεται πια. Ο άνεργος, ο άστεγος, ο εργαζόμενος τον ιδιωτικό τομέα που τρέμει το φυλλοκάρδι του για το αύριο, ο επαγγελματίας που κοιμάται αγκαλιά με τους εφιάλτες του αν στο μεταξύ δεν έχει κατεβάσει ήδη τα ρολά και ο νέος που δεν έχει καμμία απολύτως προοπτική για το αύριο δεν καταλαβαίνει ούτε από εκβιαστικά διλήμματα, ούτε τον λόγο που η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας δεν πρέπει να τίθεται από αμφισβήτηση. Αυτού του τύπου τα διλήμματα επηρεάζουν ένα εκλογικό σώμα, που έχει πράγματα να υπερασπιστεί. Πολίτες που έχουν λόγους να υπερασπιστούν το σήμερα και το αύριο. Αυτός που μέρα με τη μέρα, χαράτσι το χαράτσι, περικοπή την περικοπή, απόλυση την απόλυση, έχει πια πειστεί ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά δεν έχει λόγους ούτε να διστάσει, ούτε να το σκεφτεί. Θέλει μόνο να ρίξει ένα μπινελίκι να το ευχαριστηθεί. Να πει ένα «άι σιχτίρ» σε όσους τον κορόιδεψαν, τον πλήγωσαν, έριξαν το σκάφος που τους εμπιστεύτηκε στα βράχια.


Αυτό είπε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ένα «άι σιχτίρ», αδιαφορώντας ακόμα και αν στη βασανισμένη από τους ναζί Ελλάδα, αυτό εκφράστηκε με τους νεοναζί της «Χρυσής Αυγής». Το έλλειμμα πολιτικής και παιδείας είναι δεδομένο και καταφανές, αλλά η συζήτηση αυτή δεν είναι της παρούσης. Σε αυτές τις συνθήκες οι ευθύνες που αναλαμβάνουν τα τρία πρώτα σε ψήφους κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλες. Περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια δεν υπάρχουν. Αρκετά ευτελίστηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί από τη διαφθορά, τη ρεμούλα, την αρπαχτή και το βόλεμα των τελευταίων δεκαετιών. Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές όχι μόνο για το σήμερα και το αύριο της χώρας και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι πλέον ιστορικές ακόμα και για αυτή τη λειτουργία και την υπόσταση της δημοκρατίας, που βγήκε από τις κάλπες βαρύτατα πληγωμένη.



Ο ιστορικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Βενιζέλος θα βάλουν τη σφραγίδα τους είτε θετικά, είτε αρνητικά. Το μήνυμα το έστειλε το βράδυ των εκλογών ο φουσκωτός χρυσαυγίτης και απευθύνεται πλέον με δραματικό τόνο και στους τρείς: Εγέρθητι.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου