Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η ευκαιρία του Λιόγκα


Η επίσημη οργανωτική αποδέσμευση του Βασίλη Λιόγκα από το ΚΚΕ ήταν θέμα χρόνου. Η ρήξη που επήλθε λίγους μήνες πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν ο Λιόγκας χρημάτισε πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας για λίγες ώρες και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του Περισσού, σήμανε το τέλος μιας σχέσης, που ουδέποτε υπήρξε ειδυλλιακή. Από την εποχή της αποχώρησης του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό, που σήμανε διάσπαση του κόμματος αφού έχασε τα μισά και πλέον στελέχη και μέλη του, ο Λιόγκας δεν ήταν το χαϊδεμένο παιδί του κόμματος, αλλά αναγκαίο κακό. Η φιλοδοξία του, η απήχησή του εκτός κομματικού ακροατηρίου, η σαφής στόχευσή του να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό πέραν του κομματικού, ακόμα και η ικανότητά του να παράγει πολιτική σε τοπικό επίπεδο δεν έβρισκαν πολλούς οπαδούς μεταξύ των στελεχών του κόμματος. Ούτε όμως και ο ίδιος φαινόταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος στο στενό κοστούμι της πολιτικής του ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ουσιαστικά, η σχέση αυτή είχε συναίσθημα και ανοχή εκατέρωθεν. Ο Λιόγκας αισθανόταν καλά μέσα στο κόμμα στο οποίο μεγάλωσε παρά το γεγονός ότι ασφυκτιούσε εντός της πολιτικής των μη συνεργασιών, που του απαγόρευε να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο, ενώ στο ΚΚΕ δεν ήταν ενθουσιασμένοι με τη δημοφιλία και τον διαφορετικό πολιτικό λόγο του Λιόγκα, αλλά εκμεταλλεύονταν εκ του ασφαλούς την απήχησή του εκτός των κομματικών τειχών και το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να παράγει πολιτική για τα τοπικά πράγματα.

Το επίσημο διαζύγιό του με το ΚΚΕ δίνει τη δυνατότητα στον Λιόγκα να διεκδικήσει για πρώτη φορά με αξιώσεις την ανάρρησή του στον δημαρχιακό θώκο εφόσον καταφέρει να ηγηθεί μιας παράταξης όντως ευρείας και όχι ενός τάχατες μετώπου σαν αυτά που συγκροτεί τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ με μέλη και στελέχη του. Πολλώ δε μάλλον σε τούτη τη συγκυρία με το πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο και τα υπόγεια πολιτικά ρεύματα να διατρέχουν το πολιτικό σκηνικό οριζοντίως και καθέτως με τους εκλογείς πλήρως απελευθερωμένους από όποια κομματικά δεσμά να είναι ικανοί να ψηφίσουν τους πάντες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου