Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Απλή αναλογική

Η προκλητική αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας με τον εκτρωματικό εκλογικό νόμο, που χαρίζει επιπλέον 50 έδρες μας χάρισε μια βραδιά ανεπανάληπτου σασπένς, με τις έδρες να κάνουν βόλτα ανά την επικράτεια μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι και ανέδειξε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τις στρεβλώσεις του συστήματος. Δεν χωρά σε καμμία απολύτως λογική να κατακτά 108 έδρες η Ν.Δ. με ποσοστό 18,52% και 52 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78%. Τυπικά και ουσιαστικά οι ψήφοι στη Ν.Δ. ήταν διπλοί σε σχέση με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Τίθεται ευθέως ζήτημα ισότητας και ισονομίας. Αλλοίωσης της λαϊκής εντολής. Το επιχείρημα περί ισχυρών κυβερνήσεων που επιστρατευόταν για να δικαιολογήσει αυτούς τους εκτρωματικούς εκλογικούς νόμους με τα «δώρα» των 40-50 εδρών στο πρώτο κόμμα κατέρρευσε οριστικά και αμετάκλητα μαζί με τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα. Το 18,52% της Ν.Δ. και το 13,18% του ΠΑΣΟΚ δεν δικαιολογούν κανένα μπόνους, αφού ούτε μεγάλα κόμματα είναι πια, ούτε μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα, που προέβαλαν όταν η δύναμή τους αθροιστικά ξεπερνούσε άλλοτε το 70 και άλλοτε το 80%. Ούτε χωρά σε καμμία λογική ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός Κοινοβουλίου κόμματα που αθροιστικά συγκεντρώνουν το ποσοστό του 19,03%, ποσοστό που υπερβαίνει τη δύναμη της Ν.Δ.


Το θέμα συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου αμφισβητήθηκε ανοιχτά το μπόνους των 50 εδρών στη Ν.Δ. ακόμα και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο επειδή η δύναμη του πρώτου σε ψήφους κόμματος δεν ξεπέρασε το 20%. Μα ακόμα και αν τούτο δεν συμβεί και οι επιπλέον 50 έδρες της Ν.Δ. δεν μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα, το πρόβλημα παραμένει. Ο ισχύων εκλογικός νόμος είναι σε πλήρη δυσαρμονία με τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος και επιβάλλεται να αλλάξει το συντομότερο. Ακόμα και αν τελικά δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, η παρούσα Βουλή οφείλει να συγκληθεί και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, που υποχρεωτικά θα ισχύει και στις επόμενες εκλογές, όχι όμως και στις μεθεπόμενες.


Σε τούτη τη νέα εποχή για την ελληνική πολιτική σκηνή η εφαρμογή ενός συστήματος απλής αναλογικής είναι αναγκαιότητα. Προφανώς και δεν πρόκειται για πανάκεια, που θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα του τόπου, αλλά είναι το αυτονόητο και απολύτως απαραίτητο βήμα που επιβάλλεται να γίνει.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου