Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Αβοήθητοι στο σπίτι


Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού στο σύνολό της. Οι άνεργοι αυξάνονται καθημερινά. Χιλιάδες έμποροι κατεβάζουν για πάντα τα ρολά. Πολλοί επιχειρηματίες κλείνουν επιχειρήσεις που δημιούργησαν με πολύ κόπο και πολλή δουλειά. Οι δήμοι περνούν τη χειρότερη περίοδο της αυτοδιοίκησης μεταπολιτευτικά όχι μόνο γιατί στέρεψαν οι πηγές χρηματοδότησης, αλλά και γιατί έρχονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή προβλήματα σε μια χώρα, που πέραν όλων των άλλων παθογενειών της, ουδέποτε απόκτησε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας για αυτούς που έχουν ανάγκη. Ενώπιον ενός τέτοιου προβλήματος βρέθηκε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. Οι κενές περιεχομένου εξαγγελίες, δεσμεύσεις και υποσχέσεις περί τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν αρκούν.

Ο καιρός περνά, οι 17 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα κοιμούνται και ξυπνούν με τον εφιάλτη της επόμενης ημέρας, τον οποίο μοιράζονται με τους πεντακόσιους περίπου ωφελούμενους του προγράμματος. Η λύση δεν είναι εύκολη, ούτε αυτονόητη. Άπαντες, τόσο η παράταξη της διοίκησης, όσο και οι παρατάξεις της μειοψηφίας αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος, αλλά τούτο από μόνο του δεν αρκεί. Λύση χρειάζεται. Λύση που δεν βρίσκεται ούτε στην πεπατημένη της αναζήτησης κονδυλίων από τον άδειο κρατικό κορβανά, ούτε στις εύκολες προτάσεις περί την ανάληψη της ευθύνης από τον δήμο.

Οι εύκολες κορόνες ένθεν κακείθεν δεν βοηθούν. Τη λύση οφείλει να δώσει ο ίδιος ο δήμος. Αλλά αυτός ο δήμος, όπως είναι διαρθρωμένος και όπως λειτουργεί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα και τούτο δεν αφορά τον δήμο Παγγαίου, αλλά τους δήμους όλης της χώρας.

Εν προκειμένω, αυτό που πρέπει να γίνει στην περίπτωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Παγγαίου είναι καταρχήν η κοστολόγηση του προγράμματος και κατά δεύτερον η αναζήτηση των πόρων για τη χρηματοδότησή του. Αυτοί μπορούν να αναζητηθούν σε μία κατεύθυνση: Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Στην περίπτωση του δήμου Παγγαίου μπορεί να είναι η πιο συστηματική αξιοποίηση της παραλιακής προίκας με αναψυκτήρια και υπαίθρια πάρκινγκ. Ενδεχομένως και σε άλλες κατευθύνσεις που γνωρίζουν καλύτερα οι εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. Ένα είναι βέβαιο. Ούτε οι λαϊκίστικες κορόνες της αντιπολίτευσης βοηθούν, ούτε ο εφησυχασμός των διοικούντων σε αυτά που θεωρούσαν ως δεδομένα μέχρι πρότινος. Ούτε δεδομένα υπάρχουν πια, ούτε καιρός για χάσιμο. Δυστυχούν άνθρωποι.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου