Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ακυβέρνητος τουρισμός


Το μόνο που τα τελευταία δυο χρόνια πήγε σχετικά καλά στον νομό Καβάλας στον τομέα της οικονομίας ήταν ο τουρισμός. Όχι, πως δεν υπήρξαν προβλήματα. Υπήρξαν. Μειώθηκε δραματικά ο εσωτερικός τουρισμός, έπεσε αισθητά η αγοραστική δύναμη των τουριστών και τούτο επηρέασε τον κλάδο της εστίασης. Αλλά η κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών από τις όμορες χώρες της Βαλκανικής άμβλυνε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Οι μεγάλες απώλειες του εσωτερικού τουρισμού καλύφθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Βαλκάνιους κι έτσι οι τουριστικές επιχειρήσεις δούλεψαν. Ανταποκρίθηκαν στα έξοδά τους. Κύλησε νερό στον μύλο της ελληνικής και της τοπικής οικονομίας έστω και αν τούτο δεν ήταν αρκετό για να σώσει την παρτίδα. Φέτος όμως, με την χώρα στο μάτι του κυκλώνα για ακόμα έναν χρόνο και μάλιστα ακυβέρνητη από την περασμένη Κυριακή, η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.

Ας μην σπεύσουν οι άσχετοι να κάνουν λόγο για κινδυνολογία. Είναι η πραγματικότητα. Οι ακυρώσεις παίρνουν και δίνουν, όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην αιχμή της διεθνούς επικαιρότητας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο τουρισμός είναι, ας το ξαναπούμε για να τα κατανοήσουν όλοι, η βαριά βιομηχανία του τόπου. Αλλά συνάμα είναι και εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν. Με το παραμικρό συναχώνεται, αρρωσταίνει, κλονίζεται. Δεν είναι υπερβολή ότι οι κινητοποιήσεις βυτιοφορέων, ναυτεργατών, ταξιτζήδων εν μέσω τουριστικής περιόδου προκαλούν πολύ μεγάλα προβλήματα. Είναι η αλήθεια νέτη, σκέτη. Πολλοί Σέρβοι ακύρωσαν τις προγραμματισμένες τους διακοπές στη Θάσο εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων. Κάποιοι τις ακύρωσαν παρακολουθώντας στην τηλεόραση επεισόδια στο Σύνταγμα.

Μα, θα αντιτείνει ο άσχετος. Τι σχέση μπορεί να έχει η Θάσος με τα επεισόδια στο Σύνταγμα; Ουδεμία για τους γνωρίζοντες. Αλλά ο ξένος επισκέπτης, που προγραμματίζει τις διακοπές του δεν ριψοκινδυνεύει τίποτα. Δεν έχει λόγο. Γι’ αυτόν η Ελλάδα είναι αυτό που βλέπει στις ειδήσεις. Κοντολογίς, όσο η χώρα παραμένει στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας ή ακόμα χειρότερα κατρακυλάει ήδη στα πρανή, ο ξένος επισκέπτης δεν θα έχει κανένα λόγο να υποστεί την παραμικρή απώλεια.

Αλλά το χειρότερο είναι άλλο. Ο επισκέπτης που φέτος δεν θα τολμήσει να κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα λόγω αυτής της κατάστασης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το κάνει του χρόνου, αν υποθέσουμε ότι τότε η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Είναι ο δρόμος που αλλάζει και μπορεί να μην τον ξαναφέρει στα μέρη μας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου