Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η "ηλεκτρική καρέκλα" της ΔΕΥΑΚ


Στη ζωή υπάρχουν και οι παραιτήσεις. Οι αποχωρήσεις και οι ανατροπές. Συμβαίνει. Αυτό όμως που συμβαίνει στη μεγαλύτερη επιχείρηση του δήμου Καβάλας, τη ΔΕΥΑΚ επιβάλλει δεύτερες σκέψεις. Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη σκυτάλη στην προεδρία αυτής της μεγάλης επιχείρησης με τους μεγάλους προϋπολογισμούς και τα μεγάλα προβλήματα δείχνουν πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Η μοναδική αποχώρηση, που δεν δικαιολογεί σενάρια και δεύτερες σκέψεις ήταν αυτή του Ανδρέα Γράσσου. Ένα πρόβλημα υγείας τον υποχρέωσε να απαλλαγεί από την πίεση που συνεπάγεται η άσκηση των καθηκόντων του προέδρου της ΔΕΥΑΚ. Η αντικατάστασή του από τον επί σειρά ετών αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Δημητριάδη ήταν εύλογη. Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής επέλεξε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται απόλυτα στο πιο δύσκολο ίσως πόστο του δήμου. Όταν ο κ. Δημητριάδης πριν καλά-καλά ενημερωθεί υπέβαλε την παραίτησή του, άρχισαν οι νύξεις για τους λόγους της παραίτησης. Η συζήτηση δεν πήρε διαστάσεις, αφού ο κ. Δημητριάδης επέμεινε ότι λόγοι προσωπικοί και επαγγελματικοί επέβαλαν την απόφασή του αυτή.

Ακολούθως, τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο δήμαρχος σηματοδοτώντας τη σημασία που δείχνει και οφείλει να δείχνει στη ΔΕΥΑΚ. Κίνηση που δέχθηκε μεγάλη και δικαιολογημένη κριτική, αφού ο δήμαρχος δεν έχει τον χρόνο και για την άσκηση των δικών του καθηκόντων και για την προεδρία της ΔΕΥΑΚ που απαιτεί αφοσίωση. Ωστόσο, ο καλοπροαίρετος παρατηρητής μπορούσε να αντιληφθεί και τον συμβολισμό της κίνησης, αλλά και το παιχνίδι με τον χρόνο που έπαιζε ο δήμαρχος. Ανέλαβε ο ίδιος προκειμένου να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να προβεί στην πλέον κατάλληλη επιλογή δίχως να βιαστεί. Πράγματι, έναν μήνα αργότερα παραιτήθηκε και αποκάλυψε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι κατέληξε στον Αθανάσιο Πάσχου. Μάλιστα, έγινε λόγος για κίνηση καλά μελετημένη και για τον πρώτο πρόεδρο-μάνατζερ που αναλαμβάνει να δώσει άλλη πνοή στην επιχείρηση.

Η παραίτηση του κ. Πάσχου έναν μήνα μετά δεν είναι απλώς εκ των πραγμάτων μία από τις πλέον αποτυχημένες επιλογές του κ. Σιμιτσή. Είναι ένα γεγονός, που βάζει σε σκέψεις και τον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή. Όταν ο προεδρικός θώκος μιας επιχείρησης καθίσταται ηλεκτρική καρέκλα μπορεί κανείς να υποθέσει βάσιμα ότι κάτι τρέχει. Ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στη μεγαλύτερη επιχείρηση του δήμου Καβάλας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου