Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Επιχείρηση "Ασημακοπούλου"


Η παρουσίαση του σχεδίου πολεοδόμησης του στρατοπέδου Ασημακοπούλου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας είναι αναμφιβόλως καλό νέο. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, ο δήμος Καβάλας οφείλει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν την αξιοποίηση του στρατοπέδου, ώστε να το αποδώσει στην τοπική κοινωνία. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι όλη η κινητικότητα περί την αξιοποίηση των στρατοπέδων δεν ήταν ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων και εντυπωσιασμού, αλλά εντασσόταν σε έναν συνολικό σχεδιασμό για την απόδοσή τους στους πολίτες. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κοιτίδα νέων επιχειρηματιών. Χώρους για συναυλίες, θεατρικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Ξενώνα. Γραφεία για το ΔΗΠΕΘΕ, χώρους φιλοξενίας καλλιτεχνών, θεατρικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων, αίθουσες για συνέδρια πολιτιστικής φύσεως. Θεματικό ή και διαδραστικό πάρκο που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για μαθητές και εκτός ορίων της Καβάλας. Επίσης εμπορικές δραστηριότητες, γραφεία, χώρο αναψυχής με εστιατόριο και καφέ. Διατηρείται η σκέψη για δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν διάρκεια όλο το 24ωρο ώστε η συνεχής κίνηση να αποτρέπει δυσάρεστες καταστάσεις βανδαλισμών και να λειτουργεί ως μέσω φύλαξης και αποτρεπτικό για όσους έχουν κακό σκοπό κατά νου…

Παραλλήλως όμως, η διοίκηση του δήμου πρέπει να προετοιμάσει τα επόμενα βήματά της. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας να δεχθεί να πάρει μόνο 62 στρέμματα από τα 90 συνολικά στρέμματα του στρατοπέδου δέχθηκε δικαίως σφοδρή κριτική. Τα στρατόπεδα της Καβάλας εγκαταλείφθηκαν και άρα το «δικαίωμα» του υπουργείου Αμυνας επί αυτών θα έπρεπε να αμφισβητηθεί ευθέως, πολλώ δε μάλλον που ο Ελληνικός Στρατός δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας για τα 70 από τα 90 συνολικά στρέμματα.

Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του δήμου επέλεξε να συμβιβαστεί με την παραχώρηση των 62 στρεμμάτων θεωρώντας πως τούτο επέβαλε το συμφέρον του δήμου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να προχωρήσει στην αξιοποίηση του στρατοπέδου. Ας το πράξει, δημιουργώντας δεδομένα, δίχως όμως να συμβιβαστεί με αυτή τη συμφωνία. Εν προκειμένω δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας και σεβασμού των συμφωνηθέντων. Αυτό που προέχει για τη διοίκηση του δήμου είναι το συμφέρον του δήμου και των πολιτών. Άρα οφείλει παράλληλα με την πολεοδόμηση του στρατοπέδου να διεκδικήσει και τα υπόλοιπα 28 στρέμματα.

Είναι και επιβεβλημένο και απολύτως λογικό αυτά τα στρέμματα να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και όχι να γίνουν κατοικίες αναψυχής αξιωματικών.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου