Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Λαμπάδιασε μοιραία

Η φωτιά που ξέσπασε στο ακατοίκητο διώροφο ρημάδι της οδού Φιλώτα το απόγευμα της παραμονής Χριστουγέννων προκαλώντας ζημιές στη γειτονιά μπορεί να παραλληλιστεί με το χάλι της Ελλάδας, που βαδίζει δίχως φρένα στην άβυσσο της χρεωκοπίας. Όλοι ήξεραν ότι είναι ετοιμόρροπο. Όλοι ήξεραν ότι κάτι ανθρώπινα ρημάδια έβρισκαν απάγκιο ανάμεσα στα χαλάσματα για να πάρουν τη δόση τους, με τους κινδύνους που τούτο συνεπάγονταν για την πρόκληση πυρκαγιάς από ανθρώπινο λάθος. Όλοι ήξεραν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά ουδείς έπραξε το παραμικρό. Έτσι μοιραία έφτασε η στιγμή να δώσει τη λύση η φωτιά. Οι παλιοί τσατμάδες και τα ξύλινα πατώματα δεν επέτρεψαν τους πυροσβέστες να σώσουν κάτι από το παλιό διατηρητέο οίκημα. Η ώρα της αποτίμησης της απώλειας και των αιτιών που την προκάλεσαν δεν έκανε κανέναν σοφότερο. Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Καβάλας επισήμαναν την αδυναμία του δήμου να παρέμβει εγκαίρως στο ιδιόκτητο οίκημα λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Γνωστό το πρόβλημα και διαχρονικό. Το νομικό καθεστώς που διέπει αυτά τα κτίσματα είναι απολύτως δεσμευτικό για τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν δύο επιλογές: Η πρώτη να προβούν σε μια αναστήλωση-ανακαίνιση με τους όρους που προβλέπονται για τα διατηρητέα κτίσματα. Η δεύτερη να τα αφήσουν να καταρρεύσουν και μετά να μπορούν με την άνεσή τους να χτίσουν πολύ περισσότερα τετραγωνικά χωρίς τους ελέγχους της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων. Οι περισσότεροι είτε επιλέγουν συνειδητά το δεύτερο, είτε απλά αδυνατούν να συνεννοηθούν όταν πρόκειται για περισσότερους του ενός κληρονόμους, οπότε μοιραία ο χρόνος δίνει τη λύση, με τον δήμο σε ρόλο θεατή. Να θέλει ενδεχομένως, αλλά να αδυνατεί να παρέμβει λόγω ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Μόνο που όπως συνέβη με την χρεωκοπία της χώρας, που επήλθε από κεκτημένη ταχύτητα λόγω ενός φαύλου μοντέλου, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνταν στο αδιέξοδο, κάτι πρέπει να γίνει. Αυτά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη της Καβάλας και αλλαχού δεν μπορεί να καταρρέουν ή να γίνονται στάχτη, θέτοντας σε κίνδυνο και τη γύρω γειτονιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να πιέσει για να δοθεί μια λύση, ικανή να ξεπερνά τα προβλήματα του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, που είναι σαφές ότι πρέπει να τροποποιηθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου