Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Θύμισε κόμμα σοβαρό

Η ημερίδα για τα προβλήματα των μέσων ενημέρωσης της επαρχίας που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα θύμισε λειτουργία κόμματος σοβαρού. Κόμματος, που δεν έχει ως αυτοσκοπό την κατάληψη και τη νομή της εξουσίας και το βόλεμα ημετέρων, αλλά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας με πρόγραμμα πολιτικό. Δηλαδή με θέσεις και προτάσεις, που αφού μπουν στη βάσανο του διαλόγου προκειμένου να μορφοποιηθούν εκτίθενται στους πολίτες για να τύχουν της έγκρισης ή της απόρριψής τους. Αλλά προϋπόθεση για όλη ετούτη τη διαδικασία είναι να ακουστούν οι απόψεις για τα προβλήματα του κάθε χώρου από αυτούς που τα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Εν προκειμένω από τους δημοσιογράφους και τους εκδότες. Αυτό έπραξε η Ν.Δ. Κάλεσε εκπρόσωπο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) για να μιλήσει για τα προβλήματα των δημοσιογράφων και εκδότες εκ μέρους των συνδέσμων εκδοτών, αλλά και από τοπικά μέσα ενημέρωσης για διατυπώσουν θέσεις και προτάσεις. Αγωνίες και αντιρρήσεις. Να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για το σήμερα, αλλά και τις απόψεις τους για την υπέρβαση ετούτης της υπαρξιακής κρίσης του χώρου.

Ακούστηκαν πολλά. Άλλα περισσότερα, άλλα λιγότερο ενδιαφέροντα. Αλλά ακούστηκαν από τους ανθρώπους που τα ζουν στο πετσί τους. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στάδιο είναι η επεξεργασία των όσων διατυπώθηκαν ώστε να μορφοποιηθούν και να ενταχθούν σε πρόγραμμα πολιτικό. Αλλά τούτο δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει εάν δεν προηγούνταν το πρώτο και σημαντικό στάδιο. Εάν δεν ακούγονταν οι επαγγελματίες του χώρου. Εάν η Ν.Δ. δεν επεδίωκε να ανοίξει αυτό τον διάλογο και να δώσει τον λόγο στους ανθρώπους αυτούς να εκφραστούν.

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες και όχι μόνο στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Οφείλουν να δώσουν τον λόγο στους εμπόρους, στους μικρομεσαίους, στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στους αγρότες. Με μια λέξη να ανοιχτούν στην κοινωνία. Να ξεπεράσουν τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και τους βυζαντινισμούς στους οποίους έχουν εξασκηθεί επί χρόνια και να τολμήσουν να παίξουν τον πολύ σημαντικό τους ρόλο, τον οποίο όμως τείνουν να λησμονήσουν τα τελευταία χρόνια.

Ας γίνει η πρόσφατη ημερίδα της τοπικής Ν.Δ. η αρχή.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου