Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μέχρι στιγμής

Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από την τρόικα, υποστήριξε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Μέχρι στιγμής. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Μέχρι στιγμής. Γιατί αύριο ή τις επόμενες μέρες οι ξένοι αφέντες της χρεοκοπημένης χώρας μπορεί να εισβάλλουν σε όποιο υπουργείο γουστάρουν και να θέσουν τους όρους τους. Ορφά, κοφτά. Τσεκουράτα. Έτσι συμβαίνει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να δηλώνουν στα σοβαρά υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης ότι «μέχρι στιγμής» δεν έχει εγερθεί η μια ή η άλλη απαίτηση των τροϊκανών και τούτο να ακούγεται φυσιολογικό.

Αλλά ελπίδα ανάκαμψης δεν μπορεί να υπάρξει όσο οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, πλήρως απαξιωμένοι στη διεθνή πολιτική σκηνή, σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις αντί να προσπαθούν να τις προκαλέσουν. Ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει όταν αντί να επιχειρούν να ορίσουν την ατζέντα για τη συζήτηση περί την κρίση, πηγαίνουν στις συναντήσεις των Βρυξελλών με την ουρά κάτω από τα σκέλια για να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται.

Η συγκυρία απαιτεί τη δημιουργία μιας άλλης ατζέντας εναλλακτικής κόντρα στον «μονόδρομο» της αδυσώπητης λιτότητας που επιβάλλει η Μέρκελ με τον Σαρκοζί να ακολουθεί ασθμαίνοντας. Επιβάλλεται οι χώρες του νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αλλά και η Ιρλανδία και ενδεχομένως το Βέλγιο να προωθήσουν μια άλλη πρόταση, που να αφήνει περιθώρια τόνωσης της πραγματικής οικονομίας, που ασφυκτιά λόγω συνθηκών. Αν τούτο επιβάλλει να κοπεί χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή την έκδοση ευρωομολόγων αυτό θα το κρίνουν οι οικονομολόγοι. Αλλά όχι μόνοι τους. Είναι οι πολιτικοί που οφείλουν να χαράσσουν κατευθύνσεις για την υλοποίηση των οποίων θα λαμβάνουν υπόψιν τους τις προτάσεις των ειδημόνων και όχι οι τεχνοκράτες σαν αυτούς της Τρόικας που θα δίνουν τις εντολές στους πολιτικούς.

Αυτή είναι και η ουσία του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού προβλήματος. Η απουσία πολιτικών, ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Μέχρι στιγμής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου