Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Λάθος αστυνομία

Ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής ένας επαγγελματίας από τον Αμυγδαλεώνα πυροβολήθηκε από πίσω στο κεφάλι με αεροβόλο όπλο την ώρα που άνοιγε το κατάστημά του λόγω σχολίου σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπως ο δράστης δηλώνει. Ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Ένα 24ωρο αργότερα κάτι ερασιτέχνες ληστές βαρούσαν ξημερώματα με βαριοπούλα την τζαμαρία του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Κρηνίδων με σκοπό τη ληστεία, αλλά δεν είχαν υπόψιν τους ότι είχε αντικατασταθεί με νέα αλεξίσφαιρη και αντιβανδαλικής τεχνολογίας με συνέπεια να ξυπνήσουν τους γείτονες από τον θόρυβο και να τραπούν σε άτακτη φυγή. Λίγες ώρες αργότερα, ξημερώματα Δευτέρας ένας τύπος που φορούσε κράνος full face εισέβαλε σε Ιντερνετ καφέ της παραλιακής της Καβάλας για να αρπάξει τις εισπράξεις της ημέρας. Όταν ο ένας εκ των δύο θαμώνων που βρίσκονταν στο κατάστημα του πέταξε καρέκλα, τον χτύπησε στο κεφάλι με το κοντάκι του όπλου και έφυγε αρπάζοντας την τσάντα της υπαλλήλου που περιείχε προσωπικά της έγγραφα και 20 ευρώ μόνο.


Τα τρία περιστατικά δεν είναι ικανά να στηρίξουν υπερβολές του τύπου «Σικάγο γίναμε». Αλλά δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ότι πληθαίνουν οι ερασιτέχνες ως επί το πλείστον επίδοξοι ληστές, που βγαίνουν στο κλαρί σπρωγμένοι είτε από τα αδιέξοδά τους, είτε από την αίσθηση της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού, είτε και από τα δύο. Μπορεί και να πρόκειται απλώς για συμπτώσεις. Αλλά είναι πιθανόν να είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό δείγμα της διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα χρήζει μελέτης και ανάλυσης πρώτα και κύρια από τις αστυνομικές Αρχές. Προφανώς, δεν είναι ευθύνη της Αστυνομίας η ανάλυση των πολιτικών και κοινωνικών αιτίων που ωθούν σε τέτοιες συμπεριφορές, αλλά η αντιμετώπισή των συνεπειών τους.


Αλλά η Αστυνομία περί άλλα τυρβάζει. Αντί να επιχειρεί την ανάλυση των νέων μορφών εγκληματικότητας παίζει ξύλο με τους «αναρχικούς». Διότι αυτό έκανε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Ξύλο έπαιξε. Δεν αστυνόμευσε απλά ως είχε υποχρέωση μια πορεία, που φαινόταν ότι δεν είχε στόχο το σπάσιμο βιτρίνων ή αυτοκινήτων. Αστυνομικοί, που γνωρίζονταν με διαδηλωτές με τα μικρά τους ονόματα αντάλλαζαν ύβρεις επί προσωπικού σε όλη την Ομονοίας. Όταν δε δυο εκ των διαδηλωτών έσπασαν μια κάμερα τράπεζας έναντι της Αστυνομίας, αντί να αντιμετωπιστούν άμεσα και δίχως περιττή επίδειξη βίας και ισχύος έδωσαν την αφορμή σε αστυνομικούς να ξεσπάσουν.


Λάθος ξέσπασμα, σε λάθος κατεύθυνση, από μια Αστυνομία σε λάθος τροχιά, που έχει ειδικευτεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις που θυμίζουν τρικυμία στο ποτήρι.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου