Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ου μπλέξεις

Αν και η φαντασία τους εξαντλείται στην επιβολή νέων φόρων και την περαιτέρω συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, δεν παραλείπουν να αμολύσουν και καμιάν ατάκα περί την ανάπτυξη και τη σημασία της. Έτσι για να βρίσκεται. Δίχως ούτε να πιστεύουν σε αυτά που λένε, ούτε να είναι σε θέση να συλλάβουν τον τρόπο για την επίτευξη του μοναδικού στόχου που μπορεί κάποια στιγμή να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ανάπτυξη όμως δεν πρόκειται να έρθει δίχως καθαρό λόγο και στόχο. Ούτε χωρίς να οικοδομηθεί επιτέλους εμπιστοσύνη στις σχέσεις Πολιτείας και επιχειρηματικού κόσμου. Έτσι, που να γνωρίζει αύριο ο τάδε επιχειρηματικός όμιλος ότι μπορεί να προχωρήσει σε ένα επενδυτικό σχέδιο δίχως τρικλοποδιές. Δίχως «μαύρα» κάτω από το τραπέζι. Κυρίως με καθαρούς όρους και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, που να επιτρέπει σχεδιασμό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επένδυσης γυαλιού, που έχει θολώσει και τείνει να περάσει στην ιστορία μαζί με τη σιδηροδρομική σύνδεση και το εφετείο. Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Πολιτεία γιατί δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του επιχειρηματικού ομίλου. Το ποσό με το οποίο θα συμμετείχε το κράτος στην επένδυση είναι πολύ υψηλό στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και είναι απολύτως λογικό ο κ. Παπακωνσταντίνου ή όποιος άλλος στη θέση του να το σκεφτόταν και εν τέλει να το απέρριπτε. Δεν το ‘κανε όμως καθαρά. Δεν έδωσε εξαρχής απάντηση ξεκάθαρη, ώστε να ξέρουν και οι επιχειρηματίες τι να κάνουν. Τουναντίον, το επενδυτικό σχέδιο σέρνεται από γραφείο σε γραφείο και οι αξιώσεις που εγείρονται προκαλούν θυμηδία.

Την ίδια και μεγαλύτερη αφερεγγυότητα δείχνει η Πολιτεία και στην περίπτωση της δημιουργίας φυσικής δεξαμενής αποθήκευσης φυσικού αερίου στον Πρίνο. Το θέμα ανέδειξε η Ενεργειακή Αιγαίου, στρατηγικός επενδυτής της Καβάλα Oil, μιας εταιρίας που δεν θα υπήρχε εδώ και χρόνια αν δεν έφερνε τα πάνω-κάτω η αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Αίφνης, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μαθαίνουν από τις εφημερίδες ότι η φυσική δεξαμενή συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της υπό εκποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για τη συγκέντρωση των 50 δισ. που ζητούν οι δανειστές μας.

Σε ένα ρεσιτάλ αφερεγγυότητας και υποκρισίας, που δεν εισπράττουν μόνο όσοι επιχειρηματίες απόμειναν να συνεχίζουν τη δράση τους στη χώρα. Μα και όσοι βλέπουν τι γίνεται και αλλάζουν εγκαίρως πλάνο, τηρώντας την 11η εντολή: Ου μπλέξεις

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου