Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Θετική αύρα

Η θετική αύρα που πλημμύρισε το απόγευμα της Τρίτης (όμοια και απαράλλαχτα με το απόγευμα της Δευτέρας) το «Αντιγόνη Βαλάκου» ήταν το επιστέγασμα αυτού του ξεχωριστού εγχειρήματος, που έλαβε χώρα με ευθύνη του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: Την παρουσίαση από επαγγελματικό θίασο βραβευμένων μαθητικών διηγημάτων του 10ου Διαγωνισμού Μαθητικού Διηγήματος που διοργάνωσε η «Ε». Αυτό που εισέπραξαν οι τυχεροί που έσπευσαν στο θέατρο ήταν το χαμόγελο. Η ικανοποίηση των παιδιών και των συγγενών και φίλων για το αποτέλεσμα. Μια παράσταση, που κατάφερε να δείχνει εύκολος και απλός ένας αντικειμενικά πολύ δύσκολος στόχος: Να μην χαθεί η παιδικότητα της παιδικής γραφής. Ο αυθορμητισμός της. Αυτή η παιδική ματιά στα πράγματα.

Όλα, μα όλα, ήταν απλά. Τα άσπρα εσώρουχα με τα οποία ήταν ντυμένοι οι ηθοποιοί. Τα σκηνικά της σπουδαίας κυρίας του ελληνικού θεάτρου Ελένης Μανωλοπούλου, που κατάφερε να αναπαραστήσει έναν ολόκληρο κόσμο με γλάρους, γεράκια, αητούς και μπαλαρίνες χρησιμοποιώντας χαρτί και πλαστικό. Μικροί και μεγάλοι χάρηκαν με την ψυχή τους. Έφυγαν από το θέατρο γεμάτοι συναισθήματα. Έγιναν ένα με το θέατρο. Είδαν να μετουσιώνεται στη σκηνή η φαντασία των δικών τους παιδιών σε μια δουλειά για την οποία δούλεψαν δάσκαλοι και μαθητές, μια εφημερίδα αποφασισμένη να υπερβεί τον ρόλο της και το δικό τους θέατρο. Το ΔΗΠΕΘΕ, που με τέτοιες ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών της τοπικής κοινωνίας.

Ορθότατα η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε να γίνει μια ακόμα παράσταση με τα διηγήματα των παιδιών το ερχόμενο Σάββατο. Όχι μόνο γιατί η παράσταση το αξίζει και με το παραπάνω. Αλλά και ως αντίδοτο στη γενική κατήφεια που κυριαρχεί. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να χαμογελάσουμε. Να χαρούμε. Να αφήσουμε έστω και για τη μία περίπου ώρα που διαρκεί η παράσταση στην άκρη τη γενική κατήφεια, που πια τη βλέπεις να σέρνεται από το πρωί ως το βράδυ στους δρόμους και τους πεζόδρομους και να χαρούμε. Το ‘χουμε ανάγκη. Μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε στο «Αντιγόνη Βαλάκου» το Σάββατο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου