Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η διάψευση του ρόλου του Ερυθρού Σταθρού

Μια παράπλευρη, αλλά όχι ασήμαντη, απώλεια της υπόθεσης με την απεργία πείνας του άνεργου ζευγαριού στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, είναι μια ανακοίνωση του Περιφερειακού Τμήματος Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μια ανακοίνωση, που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Ερυθρό Σταυρό. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρθηκε ότι εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος Καβάλας των Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επισκέφτηκε και εξέτασε στην Κεντρική πλατεία της Καβάλας τον απεργό πείνας κο Λάζαρο Παπαδόπουλο. Με την παρούσα ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΜΕ το παραπάνω συμβάν δηλώνοντας ρητά ότι ο Ερυθρός Σταυρός ΟΥΔΕΜΙΑ ανάμειξη έχει με το ανωτέρω συμβάν και ΟΥΔΕΠΟΤΕ έδωσε εντολή σε κάποιο Εθελοντή του να επισκεφτεί τον ανωτέρω απεργό πείνας».

Το πρώτο συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει για όποιον διαβάζει την ανακοίνωση είναι ότι δεν διαψεύδει την επίσκεψη εθελοντή. Αλλά τονίζει και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα για να δώσει έμφαση ότι ετούτη η επίσκεψη δεν έγινε κατόπιν εντολής. Ξεκαθαρίζεται δε, με έντονα απολογητικό ύφος, ότι ο Ερυθρός Σταυρός «ουδεμία» ανάμειξη είχε με το συμβάν.

Προφανώς, η ανακοίνωση δεν απευθύνεται στην κοινωνία της Καβάλας. Δεν είναι οι πολίτες της Καβάλας, που θα παρεξηγούσαν μια επίσκεψη των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού στους απεργούς πείνας της πλατείας. Μα αν δεν είναι η κοινωνία, τότε ποια η αναγκαιότητα έκδοσης της ανακοίνωσης; Πολύ περισσότερο, προς τι η αγωνία; Μήπως γράφτηκε κάτι συκοφαντικό; Μήπως, ακόμα και αν δεν ήταν απολύτως ακριβές αυτό που γράφτηκε έθετε σε αμφισβήτηση το κύρος και τον ρόλο του Ερυθρού Σταυρού;

Τίποτα από όλα τούτα δεν μπορεί να συνέβη. Άρα μπορεί κανείς να εξάγει το ασφαλές συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση αυτή απευθύνεται σε κάποια τοπική Αρχή, ουδεμία σχέση έχει σε ποια, που αξίωσε την έκδοση της ανακοίνωσης. Αλλά τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές απαξιώνουν στη συνείδηση του κόσμου οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν οφείλει να δίνει εξετάσεις στις τοπικές Αρχές. Ούτε να υπεισέρχεται στην ουσία των προβλημάτων. Δεν τον αφορά η ουσία της υπόθεσης των απεργών πείνας της πλατείας. Μοναδικό του μέλημα πρέπει να είναι η βοήθεια στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Έτσι δίχως όρους και προϋποθέσεις.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου