Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Για τις εκλογές των δικηγόρων

Η πανηγυρική εκλογή του Θανάση Αθανασίου στις επαναληπτικές εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας την Κυριακή της Αποκριάς είναι πρώτα και κύρια επιτυχία προσωπική. Στα σωματεία και τις επαγγελματικές ενώσεις ιστορία γράφουν οι παρέες και η παρέα του κ. Αθανασίου μπόρεσε ετούτη τη φορά να κάνει αυτό που δεν είχε καταφέρει ο Γιάννης Μίγγος και οι περί αυτόν. Διατήρησε το πλεονέκτημα του πρώτου γύρου και κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Παύλο Γεωργιάδη. Ο οποίος, από την πλευρά του, δεν μπόρεσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του Χρυσόστομου Κεβρεκάκη, που και στις δυο προηγούμενες αναμετρήσεις κατάφερε να ανατρέψει άρδην τα δεδομένα του πρώτου γύρου και να εκλεγεί.

Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τα πολιτικά μηνύματα της αναμέτρησης, που ναι μεν δεν είναι αμιγή, αλλά είναι βέβαιο πως υπάρχουν. Όπως στις δυο προηγούμενες αναμετρήσεις ο Χρυσόστομος Κεβρεκάκης είχε κάνει τους Πασόκους να χαμογελούν κερδίζοντας το άπαρτο κάστρο της παράταξης της Δεξιάς, έτσι ετούτη τη φορά τα χαμόγελα επανήλθαν στον ευρύτερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η ανατροπή δεν έγινε επειδή, όπως απεδείχθη, ο Γεωργιάδης δεν έχει τη διεισδυτικότητα σε άλλους χώρους που είχε ο Κεβρεκάκης. Εξάλλου, ο Κεβρεκάκης ναι μεν ήταν και παραμένει ΠΑΣΟΚ, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει με την έννοια του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή του ευρύτερου χώρου.

Τουναντίον, ο Γεωργιάδης δεν μπόρεσε στην πράξη να ξεπεράσει την ταμπέλα του Πασόκου και να πείσει δικηγόρους εκτός του χώρου να του εμπιστευθούν την ψήφο τους.
Μα είναι και η ευρύτερη πολιτική συγκυρία που αναμφιβόλως έπαιξε τον ρόλο της. Ο Γεωργιάδης εισέπραξε ως έναν βαθμό –δικαίως ή αδίκως- τη συσσωρευμένη οργή που υπάρχει στην κοινωνία για την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου σε όλους τους τομείς. Η καταψήφισή του τον δεύτερο γύρο μπορεί να εκληφθεί ως προμήνυμα αυτών που θα επακολουθήσουν για το κυβερνών κόμμα, που οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία.

Έπεται συνέχεια. Η πολιτική συγκυρία παραπέμπει σε μια πρόσφατη πολιτική περίοδο. Ήταν το 1993 όταν οι τότε βουλευτές της Ν.Δ. πλήρωναν ακριβά το μένος των ψηφοφόρων για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο νομό Καβάλας βουλευτές της Ν.Δ. ήταν οι Σπύρος Παπαδόπουλος και Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, που έχασαν μια για πάντα το βουλευτικό αξίωμα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου