Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός εφιάλτης

O καταστροφικός σεισμός των 9 Ρίχτερ στη μακρινή Ιαπωνία και τα προβλήματα που προκάλεσε σε δυο πυρηνικούς σταθμούς, φέρνει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα τον εφιάλτη του πυρηνικού εργοστασίου που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στη σεισμογενή περιοχή Ακούγιου της Τουρκίας, η Ρωσία και η Τουρκία. Η συμφωνία υπεγράφη τον Μάιο του 2010 στην Άγκυρα και προβλέπει ότι το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου, κοντά στην επαρχία Μερσίν, θα λειτουργήσει για 60 χρόνια. Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει την παραγωγή του 2018. Το πρώτο μεγάλο σεισμικό πρόβλημα για την περιοχή του Ακούγιου ανακύπτει από το ρήγμα του Ετσέμις, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από το σημείο που έχει επιλεγεί για την ανέγερση του εργοστασίου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Καρλ Μπάκθοουτ, προέδρου του Ινστιτούτου Πρόγνωσης Σεισμών, έχει μήκος αρκετό ώστε να δώσει σεισμούς μέχρι και 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ίδιο ρήγμα εκτείνεται αρκετά μέσα στη Μεσόγειο και η παρουσία του θα ήταν κανονικά επαρκής για να απορριφθεί το Ακούγιου ως τόπος κατασκευής πυρηνικού σταθμού.

Τα τοπικά προβλήματα συμπληρώνονται και από τη δραστηριότητα του γειτονικού ρήγματος στη γραμμή Μίσις - Τσεϊχάν, με μήκος αρκετό για να προκαλέσει σεισμούς της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Άλλωστε μόλις τον Ιούνιο του 1998, έδωσε έναν σεισμό 6,2 βαθμών που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα Αδανα, στο Τσεϊχάν και σε άλλες πόλεις.

Ο πυρηνικός εφιάλτης στο Ακούγιου είναι έξω από την πόρτα μας. Στη μητρόπολη της πυρηνικής τεχνολογίας, την Ιαπωνία, όπου ξοδεύονται τεράστια ποσά για την έρευνα και την ασφάλεια, οι αρχές δεν μπορούν τούτη την ώρα να αποκλείσουν νέα έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου. Δυο μέρες μετά την πρώτη έκρηξη, οι συνέπειες της οποίας δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν. Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του κινδύνου από τη λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στα παράλια της νοτιοδυτικής Τουρκίας, στη Μεσόγειο.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου με έδρα τη Ρόδο, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ακούγιου έχει θέσει την ελληνική κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Όπως επισημαίνει το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Το παρατηρητήριο προτείνει τη δημιουργία στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή μιας Ζώνης Ειρήνης Ελεύθερη από Πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Ακόμα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου