Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αδικαιολόγητη και προκλητική εμμονή

Ακούγεται άσχημα. Εγείρει δικαίως αντιδράσεις. Έχει δίκιο όμως ο Κωστής Σιμιτσής όταν λέει ορθά κοφτά πως το ταμείον είναι μείον. Μπορεί κανείς να διαφωνεί όσο θέλει μαζί του στην πολιτική που ασκεί. Μπορεί να έχει ενστάσεις ως προς το ύφος άσκησης της εξουσίας ή τις επιλογές του. Αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως το ταμείον είναι μείον. Ούτε μπορεί στα σοβαρά να του χρεώσει το πρόβλημα. Διότι ναι μεν ως δήμαρχος δεύτερης θητείας έχει αναμφιβόλως μέρος των ευθυνών για τα οικονομικά του δήμου, αλλά δεν ευθύνεται αυτός για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Ούτε για τη δραστική περικοπή των πόρων από την κεντρική εξουσία προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία χρόνια οι αρμοδιότητες των δήμων πολλαπλασιάστηκαν, όχι όμως και τα κονδύλια που έχουν μια σταθερά φθίνουσα πορεία.

Αλλά σε τούτη τη συγκυρία, ο Κωστής Σιμιτσής δεν μπορεί να υπονομεύει εαυτόν. Δεν είναι δυνατόν να δικαιώνει με την εμμονή του στον ορισμό του Θοδωρή Γκόνη ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων την κριτική εναντίον του. Διότι δεν χωρά σε καμμιά λογική να λέει ο δήμαρχος στην Επιτροπή Διαβούλευσης που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία πως οι εισηγήσεις της για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν χρήματα και την ίδια στιγμή να επιμένει να ορίσει ξεχωριστό καλλιτεχνικό διευθυντή για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, όταν τη δουλειά μπορεί να τη διεκπεραιώσει το ίδιο καλά και –γιατί όχι καλύτερα- ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Αμπαζής, που όχι μόνο ουδέποτε αρνήθηκε την πρόκληση, αλλά την αποζητά.

Μα, θα αντιτείνουν οι ελάχιστοι πλέον υποστηρικτές της επιλογής Γκόνη, που έχουν υψώσει τα φλάμπουρα (γιατί άραγε;) και υπερασπίζονται τον εκλεκτό τους ωσάν η ουσία να μην είναι το Φεστιβάλ, αλλά αυτός που θα το διοργανώσει: Ο ένας επιπλέον μισθός είναι το πρόβλημα σε έναν οργανισμό όπως ο δήμος Καβάλας; Όχι, δεν είναι. Αλλά είναι ζήτημα ηθικής τάξεως. Κοινής λογικής.

Δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος να δηλώνει πως αδυνατεί να ικανοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τις εισηγήσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας που συγκροτούν την Επιτροπή Διαβούλευσης όταν παραλλήλως εξαντλεί την φαντασία του για να βρει τρόπους διατήρησης του Γκόνη στα πράγματα.

Δεν είναι μόνο παράλογο. Δίνει λαβή για υποθέσεις διόλου κολακευτικές.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου