Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η αστυνομία προ των ευθυνών της

Η κατάσταση με τους χαλκοθήρες, που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στα δίκτυα της ΔΕΗ κατά κύριο λόγο, δεν επιτρέπει άλλο εφησυχασμό. Η αστυνομία οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταστρώσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των «φτωχοδιάβολων», που αφήνουν δίχως ρεύμα ολόκληρες περιοχές και προκαλούν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να εξοικονομήσουν 200-300 ευρώ για τα προς το ζην. Ετούτη η υπόθεση ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους. Οι ζημιές επί παραδείγματι στην άρδευση των χωραφιών μιας περιοχής, σε συνδυασμό με την δικαιολογημένη αγανάκτηση για τις αλλεπάλληλες κλοπές και διαρρήξεις από σπείρες που λυμαίνονται την επαρχία κατά κύριο λόγο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε περιπτώσεις αυτοδικίας. Πριν είναι πολύ αργά. Πριν θολώσει το μυαλό κάποιου αγρότη, η αστυνομία οφείλει να δράσει.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας για λόγους αποτρεπτικούς στα χωριά που πλήττονται περισσότερο. Το κλείσιμο των αστυνομικών σταθμών των χωριών, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν ενταγμένο σε ένα συνολικότερο σχέδιο για τη λειτουργία ενισχυμένων περιφερειακών αστυνομικών σταθμών που θα περιπολούσαν στη γύρω περιοχή, άφησε την επαρχία παντελώς αφύλακτη. Το δεύτερο και όχι υποδεέστερο είναι η ενημέρωση των πολιτών, που πρέπει να αντιληφθούν τη διαφορά της ρουφιανιάς από την συνειδητή προστασία της δημόσιας περιουσίας, που ανήκει και σε αυτούς. Άλλο είναι να βρίσκεσαι σε ανοιχτή σύνδεση με την Αστυνομία και να λες το «ποίημα» καθ’ εκάστην και άλλο είναι να κλέβουν Κυριακή απόγευμα την αποθήκη της ΔΕΗ πίσω από το «Βερούλειο» και να μην αισθάνεται την ανάγκη ένας γείτονας να ειδοποιήσει τις αρχές. Δεν έτυχε. Το εν λόγω περιστατικό κατέδειξε εμφαντικά την πλήρη αδιαφορία των πολιτών για το δημόσιο βιος.

Κατανοητό, μέχρι ενός σημείου. Ο πολίτης που αισθάνεται ότι τον κλέβουν στην εφορία, στην πολεοδομία, στα νοσοκομεία, στις δικαστικές αίθουσες δεν νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί τη δημόσια υπηρεσία. Την υπηρεσία ενός κράτους που δεν τον σέβεται και ούτε αυτός σέβεται πια. Μόνο που αυτή η αρρωστημένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πριν η αγανάκτηση οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κάτι πρέπει να γίνει. Άμεσα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου