Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το μπουρίνι δεν ξέσπασε

Το καλό είναι ότι κατά πώς φαίνεται η τραγελαφική υπόθεση με το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας έχει αίσιο τέλος. Όπως δηλαδή δήλωσε χθες ο δήμαρχος τζάμπα έγινε τόση φασαρία, αφού τα ΔΗΠΕΘΕ δεν αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις. Άρα δεν τίθεται θέμα με το εμπρόθεσμο ή μη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μετατροπή του σε κοινωφελή επιχείρηση, επειδή πολύ απλά η απόφαση αυτή ήταν αχρείαστη! Αλλά το συμβάν δεν παραγράφεται. Αν και αυτό που σε κάθε περίπτωση προέχει είναι η επιβίωση του ΔΗΠΕΘΕ, θέμα υπήρξε και επιβάλλεται να απασχολήσει σοβαρά τη δημοτική Αρχή.

Ο Κωστής Σιμιτσής υπέστη μιαν -αχρείαστη μεν δεινή δε- επικοινωνιακή ήττα για την οποία έχει καταλυτικές ευθύνες προσωπικά. Εάν έτσι είχαν τα πράγματα όφειλε από την πρώτη στιγμή να απαντήσει ξεκάθαρα στις κατηγορίες ότι με ευθύνη του το ΔΗΠΕΘΕ μπήκε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Δεν το έκανε. Από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την ευθύνη, αποδέχθηκε δηλαδή επί της ουσίας το δίκαιο των κατηγοριών. Πέραν τούτου, ακόμα και αν στην προκειμένη περίπτωση η ολιγωρία δεν πληρώθηκε, αυτό που συνέβη και δεν αλλάζει είναι ότι η επίμαχη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου, με την προθεσμία να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά η απόφαση έφτασε στην περιφέρεια με καθυστέρηση 20 ημερών. Άρα δυσλειτουργία υπήρξε. Άρα η μηχανή του δήμου λειτούργησε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Πάντως, είναι βέβαιο ότι η μπόρα για το ΔΗΠΕΘΕ δεν πέρασε. Θα μπορούσε κανείς να το παραλληλίσει με το μπουρίνι. Αντάριασε ο ουρανός, φύσηξε άνεμος δυνατός, πήρε αμπάριζα κανά δυο γλάστρες, αλλά το μπουρίνι δεν ξέσπασε. Θα ξεσπάσει. Είναι βέβαιο. Μέχρι τότε οι πολίτες που αντέδρασαν οφείλουν να επιδείξουν την ίδια εγρήγορση, που έδειξαν τις τελευταίες μέρες, δίνοντας την ευκαιρία στη δημοτική Αρχή να διαπραγματευτεί από την καλύτερη δυνατή αφετηρία την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ.

Όχι στα λόγια. Στην πράξη. Ξεκινώντας από την ανάθεση της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Φιλίππων στον φυσικό του φορέα, το ΔΗΠΕΘΕ. Ενισχύοντάς τον ενόψει της τελικής κρίσης για τα ΔΗΠΕΘΕ. Δεν είναι απλά μια καλή ιδέα, αλλά η μοναδική επιλογή που επιβάλλουν οι συνθήκες. Όποιος την αγνοήσει αναλαμβάνει τις ευθύνες του, έναντι της κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίστηκε το ΔΗΠΕΘΕ.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου