Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Έσπασαν καλούπια

Σε τούτο το πρωτόγνωρο θεατρικό και όχι μόνον εγχείρημα που θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο στις 7.30 το απόγευμα στη σκηνή του «Αντιγόνη Βαλάκου» δεν θα ‘ναι πρωταγωνιστές μόνο οι επαγγελματίες ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, που θα υποδυθούν τους ήρωες των μαθητικών διηγημάτων, που επελέγησαν και όλο το υπόλοιπο επιτελείο του θεάτρου της Καβάλας που θα τους υποστηρίζει. Ούτε μονάχα οι τρεις μαθητές, που θα έχουν την ξεχωριστή χαρά να δουν σε τόσο νεαρή ηλικία έργο τους να παίζεται από επαγγελματίες ηθοποιούς. Θα είναι πρωταγωνιστές όλοι οι μαθητές που επί 10 χρόνια τώρα παίρνουν με την ίδια πάντα ζέση μέρος στον διαγωνισμό μαθητικού διηγήματος που διοργανώνει η «Ε» με την αρωγή των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από το αν έχουν διακριθεί ή όχι. Θα είναι όλοι οι δάσκαλοι που όλα αυτά τα χρόνια τιμούν το λειτούργημά τους ωθώντας τους μαθητές να αναμετρηθούν με τη γλώσσα. Να διαβάσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο παραπάνω. Οι εκπαιδευτικοί των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας που υποστηρίζουν τούτο τον θεσμό που ξεφεύγει από καθιερωμένα σχολικά πλαίσια.
Ίσως αυτό να ‘ναι και το σημαντικότερο μήνυμα αυτών των δυο παραστάσεων. Ότι με αφορμή αυτό τον διαγωνισμό έσπασαν πολλά καλούπια. Η «Ε» υπερέβη στην πράξη τα καθιερωμένα, τολμώντας να αναλάβει έναν ρόλο παιδευτικό, που θα ‘πρεπε να είναι στόχος κάθε μέσου ενημέρωσης. Η σχολική κοινότητα ξεπέρασε στην πράξη τα δεσμά των αναλυτικών προγραμμάτων, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν εκτός της ασφάλειας του σχολικού περιβάλλοντος και να αναμετρηθούν με τη γραφή. Το ΔΗΠΕΘΕ έκανε τη δική του υπέρβαση ανταποκρινόμενο στην ευρύτητα του ρόλου του, ως κυψέλης θεατρικής δημιουργίας και διαμόρφωσης μιας άλλης κουλτούρας. Ως σημείου αναφοράς στα τοπικά πράγματα.
Ο συνεκτικός ιστός που συνδέει όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας είναι η δουλειά. Η σκληρή και μεθοδική δουλειά, που απαιτείται για να έρθει σε πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Καλές και χρήσιμες οι διακηρύξεις για το ρόλο των εφημερίδων. Οι εξαγγελίες περί τη δημιουργία του νέου σχολείου. Οι απόψεις και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις περί τον ρόλο του θεάτρου. Αλλά χωρίς στην πράξη μένουν πομφόλυγες.
Μην χάσετε αυτές τις δυο παραστάσεις. Δείτε τις ως αυτό που πραγματικά είναι. Μια πρόταση ολοκληρωμένη για να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.
Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου